Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de la declaració de la renda

L'Agència Tributària aclareix si cal fer la Declaració d'un familiar que ha mort

Això és tot el que has de saber sobre la renda d'un difunt

La nova campanya de la Renda va començar fa tan sols uns dies. Des del passat 11 d'abril es pot presentar, uns quants dies abans que de costum, i això fa que les preguntes sobre això es multipliquin.

Una és què passa amb les obligacions tributàries d'un mort, i si en té. Per això, des del despatx d'advocats Escalona & de Fuentes han explicat tot el que cal fer en aquest cas.

Què passa amb la Declaració de la Renda d'un mort

El primer que cal saber és que les persones mortes també han de rendir comptes amb l'Agència Tributària. Tot i això, la seva Declaració de la Renda l'han de fer els hereus.

Imatge d'una dona signant papers amb una calculadora
Presentar la Declaració d'un mort és necessari si aquest hi està obligat | Catalunya diari

Això passa quan les rendes percebudes durant l'exercici hagin superat els límits i tinguin l'obligació de declarar. El llindar està establert en 22.000 euros cada any si les rendes procedeixen d'un pagador. La xifra baixa a 14.000 euros si procedeixen de més d'un pagador i la suma de les quantitats supera els 1.500 euros anuals.

Diferències entre la Declaració d'un mort i d'una persona viva

En aquest sentit, cal destacar les diferències que hi ha entre la Declaració de la Renda d'una persona morta i una de viva.

 

Aquest és el període que es grava

El període ha de durar menys d'un any si la mort no s'ha produït el 31 de desembre. Això no obstant, el mínim personal, familiar i per discapacitat es gaudirà íntegre, com si visqués tot l'any. Això passa amb la reducció per rendiments del treball i els d'aportacions a plans de pensions.

 

Què cal que aparegui a la Declaració

D'altra banda, a la Declaració han d'aparèixer totes les rendes percebudes per la víctima mortal el darrer exercici i també els pendents d'imputació. Tot i això, el pagament es pot fraccionar.

L'última diferència important

 

Una altra diferència consisteix que l'hereu no pot incloure el difunt a la Declaració. Tot i això, si és un matrimoni amb fills, si mor un dels progenitors, l'altre la pot continuar fent conjunta amb els seus fills, però no amb el difunt.

 

És possible concertar una cita a nom d'un mort?

Una altra cosa a tenir en compte és que es pot concertar cita per a un mort, però se sol·licitarà la identificació de l'hereu. També caldrà la referència del difunt.

Què passa amb els deutes d'un mort

Els deutes del difunt es transmeten tal com estaven en el moment de la mort de la persona obligada a pagar-los. Així queda regulat a l'article 177 de la Llei general tributària.

En aquest article, s'estableix que el procediment de recaptació després de la mort continuarà amb els hereus. L'excepció és que l'herència s´accepti a benefici d´inventari.

D'altra banda, no es transmetran les sancions ni l'obligació del responsable tributari, llevat que això es comuniqui abans de la mort. Per això, si l'autoliquidació del difunt surt a pagar, seran els hereus els que hauran de presentar la Declaració i pagaran la quota.

Foto d'un home gran fent la declaració de la rendan a la seu d'Hisenda.
Si la renda surt a retornar canvia la documentació a lliurar segons 2 casos | Europa Press

 

Com es cobra la devolució de la renda d'un mort

A l'hora de cobrar la devolució, els hereus han de presentar una sèrie de documents al registre presencial o telemàtic. La documentació canviarà segons si l'import és igual o menor a 2.000 euros o si és més d'aquests 2.000 euros.

Si és igual o inferior a 2.000 euros

En cas que sigui igual o inferior, cal aportar el model H-100: 'Sol·licitud de pagament de devolució d'hereus', així com el certificat de defunció, el d'Últimes Voluntats, el llibre de família i el testament.

També cal aportar el certificat bancari on aparegui que la titularitat del compte és a nom dels hereus, així com una autorització escrita i signada amb la fotocòpia del DNI dels hereus.

 

Què passa si és superior a 2.000 euros

Si és superior, cal aportar el model H-100, com en el cas anterior. També el certificat de defunció, el llibre de família, les Últimes Voluntats, el testament i el certificat bancari que acrediti que el compte està a nom dels hereus.

En aquest cas, s'aportarà el Poder Notarial a favor d'un o més dels hereus i el justificant d'haver declarat a l'Impost de Successions i Donacions l'import de la devolució de la Renda.