Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Foto d'una oficina de l'Agència Tributària.

L'Agència Tributària alerta de l'estafa de la no devolució: avisa a la policia

Si t'arriba aquest missatge de l'Agència Tributària, no facis clic a l'enllaç

Els ciberdelinqüents estan a l'aguait, tant la Policia Nacional com l'Agència Tributària ja ho han avisat. La raó no és altra que s'estan fent passar per aquesta última intentant enganyar les víctimes sobre el cobrament d'una devolució.

En el context del segon pagament de l'IRPF, molts lladres d'Internet han decidit llançar una sèrie de SMS on es pot llegir que, el que correspon a la víctima en realitat, és una devolució. Tot i això, es tracta d'una estafa com moltes altres que, d'altra banda, pot arribar a través del correu electrònic. Per això, convé ser previngut i no fer clic a cap enllaç que pugui ser un possible frau.

La Policia Nacional ja ha avisat sobre aquesta estafa

La mateixa Policia Nacional, amb l'objectiu que les víctimes no caiguin a l'estafa, ha decidit avisar sobre aquesta a través del seu compte oficial de Twitter. Allà expliquen com els ciberdelinqüents es fan passar per l'Agència Tributària, com si a la víctima li correspongués una devolució, i què fan per robar les dades. En aquest cas, cal clicar en un formulari i emplenar-lo.

«Estaria genial que l'Agència Tributària et 'qualifiqués' per reemborsar-te diners així per així i només punxant un enllaç», han indicat amb gràcia des de la Policia Nacional. A més, afegeixen que: «I t'ho mereixeries més que ningú». «Però sentim dir-t'ho... no és real».

Foto d'una persona traient diners d'un caixer.
Els estafadors utilitzen aquesta tècnica per aconseguir les teves dades bancàries | Getty Images

D'altra banda, avisen que es tracta de phishing, una de les formes en què els ciberdelinqüents intenten robar les dades de les víctimes per, més tard, accedir· a les dades bancàries. Amb les conseqüències que tot això pot comportar.

Aquest és un dels possibles textos falsos que et poden arribar

Per ajudar tots els ciutadans a descobrir aquesta estafa, al tuit de la Policia Nacional també es pot llegir el text que els ciberdelinqüents estan utilitzant.

A la imatge es pot llegir el següent: «*Agència Tributària* Et qualifico per a un reemborsament d'impostos, amb import de 244,79 euros. Trobeu el vostre formulari al lloc web». Després, podeu veure l'enllaç que serà la forma en què, després de fer clic, robaran les teves dades.

Aquest exemple és important perquè et pot ajudar a no ser un dels afectats. I és que, a l'època en què vivim, a tots ens vindria bé aquest reemborsament, la quantitat del qual pot variar. Tot i això, com avisen des de la policia, no és real. No t'ho creguis en cap cas.

Què pots fer per evitar les estafes?

Així mateix, per tal d'evitar caure en aquest tipus d'estafes, també és recomanable seguir algunes pautes. En primer lloc, si tens qualsevol tipus de sospita de què el missatge de text o correu electrònic que t'ha arribat no és real, no feu clic a cap enllaç. Si ho fas, mai no introdueixis les teves dades personals, ni tampoc les bancàries.

Ordinador
No cliquis mai un enllaç que et sembli sospitós | GETTY IMAGES

Per accedir a la teva entitat bancària, tecleja sempre el nom o fes-ho a través de l'aplicació. Mai no ho facis usant enllaços externs, ja que els bancs també pateixen de manera continuada aquesta suplantació d'identitat.

Si utilitzeu aplicació, assegureu-vos de descarregar-la des de les botigues oficials. En cas contrari, també podries ser víctima d'aquesta mena d'estafes sense que te n'adonis. Així mateix, també és bona idea estar sempre al corrent de les operacions. En el moment en què vegis que alguna cosa estranya està succeint, apaga o elimina la teva targeta i posa't en contacte immediatament amb la teva entitat.

Per descomptat, si us arriba un missatge d'aquest tipus, poseu-vos en contacte amb la vostra entitat bancària i aviseu del que ha passat. I, si has punxat a l'enllaç, no dubtis a avisar la policia.