Foto d'una oficina de l'Agència Tributària.

L'Agència Tributària assenyala els passos per sol·licitar l'esborrany de la Renda

En qüestió d'unes setmanes començarà la campanya d'Hisenda

La campanya de la Renda començarà en qüestió de molt poc temps. En concret, serà l'11 d'abril quan s'obrirà el període per començar a presentar la Declaració. A partir d'aquesta data també serà quan es podrà sol·licitar l'esborrany.

Són molts els que revisen aquest document i decideixen aprovar-lo per rebre com més aviat millor els diners que els deu l'Agència Tributària. Tanmateix, els experts sempre aconsellen estudiar-ho al detall per comprovar que tot sigui correcte. Sempre se'ns pot passar per alt incloure una cosa que ens ajudi a aconseguir un benefici més gran.

Tot i això, podrem prendre l'esborrany com una referència per conèixer la nostra situació davant d'Hisenda. Hi apareixen disponibles totes les dades que té aquest organisme dels nostres comptes durant l'últim exercici fiscal. Ara bé, sempre hi ha la possibilitat que no hi siguin tots.

Foto d'una persona amb papers, una calculadora i el logo de l'Agència Tributària.
La campanya de la Renda comença l'11 d'abril. | CatalunyaDiari

En qualsevol cas, també caldrà parar molta atenció a tot el que fa referència als terminis. El període per complir les nostres obligacions amb el fisc comença a l'abril i es prolongarà fins al 30 de juny, com és habitual.

El 3 de maig ja es podrà sol·licitar la cita per presentar la Declaració per telèfon, mentre que les gestions començaran el dia 5. Per la seva banda, aquells que tinguin interès a formalitzar-la de manera presencial a les oficines d'Hisenda hauran d'esperar fins a l'1 de juny.

Com aconseguir l'esborrany

Fins fa pocs anys, l'Agència Tributària ens feia arribar l'esborrany als nostres domicilis a través del correu ordinari, però ara tot es pot fer de manera telemàtica.

Per presentar l'esborrany, primer cal accedir a la seu electrònica d'Hisenda, on hi ha habilitat un espai concret. Ho trobaràs amb facilitat perquè apareix com a Renda 2022. Un cop estiguis a dins cal marcar l'opció 'Tramitació de l'esborrany/declaració'.

La secció de Renda Web és el servei d'ajuda que ofereix aquest organisme per efectuar les gestions i presentar la declaració. Per fer qualsevol tràmit, en aquest sentit, se'ns exigirà sempre un sistema d'identificació. Per això cal disposar del certificat o DNI electrònic, Cl@ve PIN o el número de referència. Aquest darrer ens exigirà introduir el DNI o NIE.

Foto d'un home gran fent la declaració de la rendan a la seu d'Hisenda.
Pots aconseguir l'esborrany ràpidament de forma telemàtica. | Europa Press

En cas que s'entri per primera vegada als serveis de l'Agència Tributària per presentar la Declaració, caldrà confirmar una sèrie de dades, sobretot les referents al domicili fiscal. Quan fem aquest procediment cal fer clic sobre l'apartat 'esborrany/declaració'.

Aquí haurem d'emplenar tota la informació corresponent amb la situació personal. Cal aclarir si és una declaració individual o conjunta, així com efectuar les modificacions que siguin necessàries sobre patrimoni i ingressos. Es pot donar la circumstància que Hisenda ens exigeixi una sèrie de dades complementàries. Si és així, el declarant podrà observar un avís a la pantalla.

Les dates a tenir en compte en la Declaració de la Renda 2023

El termini per presentar la Declaració de la Renda finalitza el 30 de juny. La decisió més adequada és que mai no ho deixis per a l'últim dia, ja que pot sorgir un imprevist, com pot ser la manca d'un paper. Per això, és millor ser previsors i fer les coses amb temps.

En cas de no complir els terminis, el contribuent s'exposa a sancions importants per part de l'Agència Tributària. Fins al 30 de juny es pot presentar i modificar aquest document per Internet. Tot i això, quan el resultat surti a ingressar amb domiciliació bancària la data s'escurça al 27 de juny. Hem de tenir-ho en compte per no endur-nos un ensurt.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!