Foto de l'interior d'un cotxe.

Els conductors respiren més tranquils: aquestes multes de la DGT són il·legals

Una nova sentència considera il·legal aquest tipus de sanció

Hi ha una gran quantitat de multes a Espanya que imposa la DGT quan els conductors no respecten les normes. Tot i això, també hi ha diversos casos en què aquestes multes no compleixen amb la legalitat.

Encara i que això pot passar de vegades, no sempre és senzill demostrar la il·legalitat de les sancions. En aquest cas, però, han estat els mateixos jutges els que han tingut l'última paraula i servirà com a precedent.

Aquesta és la multa il·legal a Espanya

Com recullen des de MotorPasión, una sentència del jutjat de Pamplona ha tornat a anul·lar una multa a un conductor que no tenia la ITV en vigor. Tanmateix, quan va ser sancionat, el cotxe estava aparcat.

Aquest cas és igual a un altre que va passar a Madrid i que va acabar de la mateixa manera. El motiu de l'anul·lació també es repeteix. A la normativa no queda recollit de forma expressa aquest fet com a sanció, només s'indica la multa que pot rebre el vehicle que hi circuli sense la ITV en vigor.

Imatge d'un cartell anunciant l'entrada a la ITV
Una sentència anul·la una multa per no tenir la ITV en vigor: el cotxe estava aparcat. | EUROPA PRESS

La DGT no pot multar per aquest motiu

A Madrid el cas va ser recorregut per Automobilistes Europeus Associats (AEA). Després de la decisió del jutge a favor del conductor, l'entitat ho va considerar com «un important precedent judicial». Després d'això, l'AEA va afirmar que la DGT no pot sancionar vehicles sense ITV que no estiguin circulant. Actualment, amb la sentència de Pamplona, això s'ha tornat a ratificar.

Aquestes sentències ho ratifiquen

Tant en el cas de Madrid com en el de Pamplona, la raó de la multa va ser la mateixa: sancionar un cotxe per tenir la ITV caducada estant aparcat. De la mateixa manera, la infracció que queda detallada a la denúncia també ha estat la mateixa en ambdós casos: «No haver-se sotmès el vehicle ressenyat a la inspecció tècnica periòdica establerta reglamentàriament».

Un cop més, els dos jutges han conclòs amb la mateixa sentència perquè la denúncia sigui anul·lada: «L'il·lícit pel qual s'ha de sancionar està constituït pel fet de circular, no per l'incompliment de sotmetre el vehicle a la ITV de forma periòdica».

Què diu la llei sobre això?

En aquest sentit, també és interessant conèixer què diu la llei, és a dir, la normativa que han fet servir els jutges per dur a terme la seva sentència.

Reglament General de Vehicles

El Reglament General de Vehicles, recollit al Reial decret 2822/1998, diu a l'article 10 que: «Els vehicles matriculats o posats en circulació s'han de sotmetre a inspecció tècnica en una de les Estacions d'Inspecció Tècnica de Vehicles a aquest efecte autoritzades per l'òrgan competent».

Imatge d'un senyal de trànsit que indica la ITV
Es pot multar per circular sense ITV, però és il·legal sancionar un vehicle aparcat amb la ITV caducada. | Getty Images

Reial decret 2042/1994

D'altra banda, el Reial decret 2042/1994, que regula la ITV, preveu a l'article 2.3 que: «Per a l'exempció de l'obligatorietat de la inspecció en cas que no s'utilitzi el vehicle a les vies públiques, obtenir la baixa temporal del vehicle serà requisit necessari».

La multa és per circular sense ITV, però no perquè estigui caducada

Per tot això, la multa és per circular sense la ITV, però no per tenir-la caducada. No obstant això, el problema rau en la infracció que de la multa, que queda tipificada com a greu a l'article 76è de la Llei de trànsit:

«Circular amb un vehicle que incompleixi les condicions tècniques reglamentàriament establertes, llevat que sigui qualificada de molt greu, així com les infraccions relatives a les normes que regulen la inspecció tècnica de vehicles».

Basant-se en això, l'AEA va defensar en el recurs que no es pot sancionar el conductor per aquesta infracció. El motiu és que la infracció sancionable «està constituïda pel fet de circular, no per l'incompliment de sotmetre el vehicle a la ITV».

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!