Muntatge de Mario Picazo i la Terra

Mario Picazo envia un seriós avís per això que està passant: «Preocupant»

600 milions de persones es podrien veure afectades pel desglaç de l'Antàrtida

Mario Picazo, un dels meteoròlegs més populars a Espanya, segueix molt de prop l'actualitat dels fenòmens mundials. Si fa poc ens alarmava pels efectes imminents de 'El Niño', ara envia un nou avís. El motiu és l'acceleració del desglaç a l'Antàrtida.

El canvi climàtic està tenint conseqüències desastroses per a la supervivència del planeta. Fa anys que els científics adverteixen del desglaç dels casquets polars, especialment a l'Àrtic. Últimament, l'atenció s'ha centrat a l'Antàrtida, on la situació encara és més preocupant.

Les conseqüències del fenomen imparable serien terribles a curt i mitjà termini. El desglaç de l'Antàrtida per l'escalfament global provocarà la fi de les reserves de gel i una pujada abrupta del nivell de la mar. És un fet que preocupa, i molt, els biòlegs i els meteoròlegs com Mario Picazo.

Missatge de preocupació de Mario Picazo

A les seves xarxes socials, Mario Picazo ha alertat que «el gel marí que protegeix el continental a l'Antàrtida està minvant a un ritme preocupant». El gel marí de l'Antàrtida ha assolit el seu nivell més baix i això ha fet saltar totes les alarmes entre els científics i els experts.

La problemàtica també ha cridat l'atenció de Mario Picazo. Tot i que «durant dècades hem posat la mirada a l'Àrtic», ara convida a posar l'atenció en «aquesta metamorfosi que està experimentant l'Antàrtida». L'objectiu és frenar la crisi climàtica i l'escalfament global que accelera el desglaç.

La preocupació d'aquest conegut home del temps ve arran dels darrers estudis sobre el desglaç a l'Antàrtida. Segons una investigació de 'Nature Communications', anem cap a una situació irreversible. En els pròxims 150 anys hi podria haver una pujada de la mar d'1,4 metres.

Ciutats desaparegudes en uns anys

La situació és molt preocupant perquè una pujada acusada de la mar podria provocar la desaparició de localitats costaneres. Algunes illes i llocs de costa quedarien literalment engolits per l'aigua. Segons les Nacions Unides, més de 600 milions de persones se'n veurien afectades.

Darrere de tot això hi ha l'escalfament global, que és l'origen de la pitjor crisi climàtica de la història. Segons les previsions, els pròxims anys les emissions n'augmentaran la temperatura 2,4 graus de mitjana. Aquest escenari portaria a una acceleració dramàtica del desglaç a l'Antàrtida.

Imatge de L'Antàrtida
El desglaç a l'Antàrtida preocupa els experts. | Pixabay

La solució? Reduir les emissions a la meitat la pròxima dècada. En cas contrari, ciutats com ara Barcelona, València, la Corunya o Santander podrien veure's amenaçades per la pujada de l'aigua abans que s'acabi el segle. La situació encara seria més alarmant en el cas de les Illes Canàries.

'El Niño', un altre factor de preocupació

Aquest és el segon avís de Mario Picazo en poques setmanes sobre fenòmens climàtics que causen preocupació. Fa poc va alertar dels efectes que tindrà aquest mateix 2023 l'arribada de 'El Niño'. Es tracta d'un fenomen que provoca onades de calor extrema i greus problemes de sequera.

'El Niño' és l'escalfament de l'Oceà Pacífic que desencadena una sèrie d'efectes a tot el planeta. A Europa sol anar associat a episodis de calor extrema i hiverns molt freds. El 2017, l'última vegada que hi va tenir lloc, a Espanya algunes localitats del sud van arribar als 45 graus.

Mario Picazo ha advertit de l'onada de calor que pot arribar a Espanya a la segona meitat de l'any. Això podria agreujar encara més els problemes de sequera que el país ha estat arrossegant des de fa temps. I el pròxim hivern podria haver-hi nous temporals de fred extrem i de neu.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!