Imatge d'una oficina de l'Agència Tributària de Catalunya

L'Agència Tributària de Catalunya sanciona 73 canvis de domicili fiscal fraudulents

Amb aquests expedients s'han recuperat 54,8 milions d'euros en els últims cinc anys

L'Agència Tributària de Catalunya (ATC) ha aixecat 73 actes d'infracció per deslocalitzacions fictícies —canvis de domicili fiscal— en els darrers cinc anys, entre 2015 i 2019. Així ho avança aquest dimarts el diari 'La Vanguardia', en ple debat sobre l'harmonització fiscal a Espanya pactada per govern espanyol i Esquerra per aprovar els pressupostos generals de l'estat i evitar, així, el dúmping fiscal de la Comunitat de Madrid. Aquesta actuació, segons el citat mitjà, ha permès recuperar 54,8 milions d'euros corresponents als impostos de patrimoni i al de successions i donacions. 

Més de la meitat d'aquestes infraccions —45 casos— són per canvis de domicili fraudulents a altres comunitats autònomes, la gran majoria cap a Madrid. Les 28 actes restants corresponen a contribuents que havien declarat la seva residència a l'estranger, un fet que després de la corresponent investigació es va comprovar que era fals. Dels 54,8 milions d'euros recuperats, 17,7 MEUR corresponen a deslocalitzacions a altres autonomies, mentre que els 37,1 milions d'euros restants són de contribuents catalans que deien residir a l'estranger —la majoria d'ells a Suïssa i Andorra.

En aquest sentit, 'La Vanguardia' explica que les dades corresponen a les actes aixecades i no tenen en compte els expedients que actualment estan oberts i que s'estan investigant. Segons les dades, durant l'any passat es van fer 111 requeriments d'informació a contribuents i empreses que se sospita que han canviat de domicili fiscal fraudulentament.

La Comunitat Valenciana també persegueix aquests fraus

Aquests canvis de domicili fiscal cap a Madrid no són una novetat, ja que segons un informe dels professors David R. Agrawaly, Dirk Foremny i Clara Martínez-Toledano, en sis anys, entre el 2010 i el 2015, hi va haver 6.000 canvis ficticis de domicili fiscal a Madrid des d'altres autonomies. Segons fonts de l'ATC, el control d'aquests fraus es van accelerar a partir de l'any 2017.

L'Agència Tributària Valenciana segueix l'exemple de l'ATC i en els darrers anys ha accelerat la persecució d'aquests fraus. Així, Sonia Díaz, directora de l'ens, explica que en els darrers quatre anys s'han obert 60 expedients, dels quals només cinc s'han arxivat sense sanció. En aquestes actuacions, han recuperat uns 14 milions d'euros.