Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Interior d'unes oficines de l'Agència Tributària amb una funcionària atenent un contribuent

L'Agència Tributària recorda a milers d'autònoms que han de presentar el model 390

Des d'Hisenda ja han avisat de la necessitat de presentar aquest model, corresponent a l'IVA trimestral, abans del mes de febrer

Per a molts contribuents que realitzen una activitat econòmica per compte propi, és a dir, els autònoms, estem en unes setmanes clau. I és que han de presentar un dels models més importants de l'Agència Tributària abans que arribi el febrer.

Es tracta del model 390, un informe la funció del qual és traslladar a Hisenda el resum anual de l'IVA repercutit i suportat a totes les factures emeses durant l'exercici fiscal de 2023. Aquest és un dels documents més importants d'aquest any.

Què és el model 390 de l'Agència Tributària?

El model 390 és un document paraigua per a tots els models 303. És a dir, la declaració d'IVA trimestral que s'ha lliurat a l'Agència Tributària al llarg de tot l'exercici anterior.

Per tot això, és de vital importància que el model 390 contingui tota la informació requerida i que no tingui cap error. La raó és que els comptes han de ser els mateixos que els presentats en els models 303 trimestrals. Aquest informe, que es coneix com a IVA. Declaració Resum Anual és tan sols informatiu; tot i això, presentar-lo sí que és de caràcter obligatori.

Això és el que passa si la informació no coincideix

Com dèiem, és molt important que la informació continguda al model 390 coincideixi amb detall amb els models 303 d'IVA. En cas que no ho faci, l'Agència Tributària podrà revisar tota la informació fiscal del contribuent en qüestió.

Així mateix, si Hisenda troba alguna irregularitat als comptes o a les declaracions d'IVA, podrà imposar multes la quantia de les quals és variable depenent de la infracció.

Com es presenta aquest document d'Hisenda

Per la seva banda, aquest model 390 cal presentar-lo de manera telemàtica. Per fer-ho, els contribuents interessats han d'entrar a l'apartat d'aquest model dins el web de l'Agència Tributària.

Per emplenar com cal el document, cal recopilar tota la informació dels models d'IVA trimestrals. Cal precisar-ne la base imposable, així com les xifres d'IVA aplicades i el tipus impositiu (4, 10 o 21%).