Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'un home gran fent la declaració de la rendan a la seu d'Hisenda.

L'Agència Tributària posa sobre la taula un gran canvi a la Declaració de la Renda

Hisenda medita prendre una mesura molt important que afectarà als contribuents

L'Agència Tributària es planteja fer una sèrie de modificacions que afectarien la Declaració de la Renda de milions d'espanyols. Es tracta d'un plantejament que es troba sobre la taula i que resulta una mica sorprenent. Sobretot si es té en compte el que hi busquen.

Hi ha una «proposta a punt de concretar-se perquè els contribuents que comenten un error sense que hi hagi dol» no siguin sancionats. Així ho va explicar Jesús Rodríguez Márquez, president del Consell per a la Defensa del Contribuent del Ministeri d'Hisenda.

Aquest òrgan també ha plantejat la posada en marxa de més opcions de rectificació de les fallades que es puguin cometre a la Declaració. Això sí, sempre sense multes i buscant en tot moment incentivar el compliment tributari de manera voluntària.

Malestar per no tenir dret a fallar

Al Congrés de l'Associació d'Inspectors d'Hisenda, l'advocat Esaú Alarcón, va criticar que hi ha una situació de manca de dret a l'error. Explica que seria adequat que el ciutadà tingués accés al seu perfil tributari durant tot l'any. I a més a més, pogués corregir qualsevol error que detectés dels últims cinc exercicis sense que hi hagués sancions.

Ja se sap que els errors davant de l'Agència Tributària s'acaben pagant i molt cars. Igual que hi ha persones que intenten enganyar el fisc de manera intencionada, altres poden equivocar-se per una distracció o desconeixement.

Façana d'una oficina de l'Agència Tributària
L'Agència Tributària té sobre la taula una proposta que podria adoptar molt poc temps en qüestió | El Norte de Castilla

La Llei General Tributària recull en quins casos es considera una infracció tributària. Per exemple, quan es presenta «incompleta o inexactes autoliquidacions i declaracions». També documents vinculats amb les obligacions duaneres sempre que no hi hagi perjudici per al fisc.

Quines són les sancions per equivocar-se amb Hisenda?

En aquestes situacions, la multa serà de 150 euros, a la qual cosa se sumarien els interessos de demora. Per tant, la sanció pujaria fins als 250 euros quan es presentin les declaracions censals incompletes.

En general, els errors més freqüents tenen lloc a l'hora de confeccionar la Declaració de la Renda i en presentar l'esborrany. En molts casos, el contribuent no busca treure benefici econòmic d'aquestes fallades que acaben cometent.

Per tant, s'entenen que no pretenen causar cap mal a l'Agència Tributària. Tanmateix, les sancions aniran en augment quan hi hagi una pèrdua econòmica per a aquest organisme.

Quina és la proposta dels contribuents?

El Consell per a la Defensa del Contribuent considera que caldrà fixar una norma clara on tinguin cabuda els errors que es puguin tenir. Així mateix, caldrà determinar el nombre de fallades permeses i quan es cancel·larien els antecedents creats.

Insisteixen que amb el perdó d'aquests errors allò que es busca no és la rebaixa de la quota tributària, si no només ha d'afectar allò que té a veure amb sancions, recàrrecs, interessos i una possible regularització.

Foto d'una calculadora, una gràfica i valors.
Els errors davant d'Hisenda ja no serien tan penalitzats | Getty Images

Assenyalen, a més a més, que s'hauria de tenir en compte si s'inclouen en aquest punt els assessors fiscals. I és que, en presentar una gran quantitat de declaracions de la renda, tenen més possibilitats de cometre errors involuntaris. Per això no és just sancionar el ciutadà per un error en què poc ha tingut a veure.

El Consell també posa sobre la taula una sèrie de mesures pensant en el contribuent. Entre altres coses, exceptuar o rebaixar els interessos de demora en certes situacions, sempre que no hi hagi mala intenció.

A més, proposen acceptar rectificacions d'errors no dolosos o de mala fe una vegada que ens requereixi Hisenda. Sí, perquè volen conèixer quantes fallades es permetrien i en quin període de temps. Creuen que seria convenient tenir en compte l'historial del contribuent en valorar-ne la responsabilitat.