Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
ytre

Pluges d'estels i un eclipsi de Lluna: La impressionant agenda astronòmica de l'estiu a Catalunya

La nova estació començarà el dia 20 de juny a les 23:44h i s'allargarà fins al dimarts 22 de setembre

Imagen de un hombre observando la Vía Láctea
Un estiu més tornarem a tenir la gran esperada pluja de les Persèides | Arxiu
 
 

L'arribada de l’estiu, marca el pas de la Terra pel solstici arribant al seu moment de màxima inclinació al voltant de Sol. La nova estació s'iniciarà el dissabte, 20 de juny, a les 23.44h, i durarà 93 dies i 15 hores, fins al pròxim 22 de setembre a les 15.31h, quan comença la tardor. L’Afeli (el punt més llunyà de la Terra respecte al sol) es produirà el 4 de juliol i també hi haurà un eclipsi de sol anular que no serà visible des de Catalunya, només des de zones més equatorials, el diumenge 21 de juny. Pel que fa als fenòmens astronòmics de l'estiu que es podran veure a Catalunya, destaquen un eclipsi de Lluna i dues espectaculars pluges d'estels. A continuació expliquem les cites més importants de l'agenda astronòmica d'aquests tres mesos estiuencs:  

Eclipsi de Lluna

Aquest estiu podrem gaudir del tercer eclipsi penombral de Lluna d'aquest any 2020 i que tindrà lloc el 5 de juliol a la nit. Aquest tipus d'eclipsi és parcial, és a dir, que l'ombra de la Terra tan sols passarà pel damunt d'una part de la superfície lunar, veient-se un tros del satèl·lit brillant i l'altre fosc (on no hi arriba la llum solar per culpa de l'ombra terrestre). 

La primera  Lluna nova de la nova estació arribarà el dia 22 de juny, mentre que la primera Lluna plena de les tres que s'esperen aquest estiu arribarà el 5 de juliol, coincidint amb l'eclipsi. Les altres dues tindran lloc el 4 d’agost i el 3 de setembre, mentre que tornarà a ser Lluna nova el dia 20, tant de juliol com d’agost. 

Pluges d'estels: els Perseids i els Aquàrids

Si les condicions acompanyen, podrem veure la tradicional pluja d'estels més coneguda de cada any a l’estiu: els  Perseids, conegudes també com a  Llàgrimes de Sant Llorenç. Entre el 12 i el 14 d’agost. És una de les preferides per a la gran majoria de públic. Aquest any produiran a 60 meteors/hora en el seu punt màxim.  Provinent de les restes del cometa Swift-Tuttle, descobert el 1862, els Perseids mostren una gran quantitat de meteors brillants. Són tan brillants i nombrosos que ni la Lluna impedeix aquest espectacle al cel. Els meteors, com sempre, irradiaran  des de la constel·lació de Perseu.

D'altra banda, uns dies abans de la famosa pluja d'estels dels Perseids, en tindrem una altra: els Delta Aquàrids. Aquesta es produirà entre el 28 i 29 de juliol i es podran veure fins a 20 meteors/hora  en el seu apogeu. Restes dels cometes Marsden y Kracht són les responsables i irradien des de la constel·lació d'Aquari.

Fins a 5 planetes visibles al llarg de l’estiu

Una de les coses que més es podrà fer sense la inquietud d’aglomeracions és mirar el cel nocturn. Al llarg de l’estiu es podran observar fins a 5 planetes. En el cas de cadascun, el 14 de juliol trobarem  Júpiter en oposició i estarà en el seu punt més pròxim a la Terra i visible a ull nuu, però només amb uns binocles es podran veure també les 4 llunes més grans de Júpiter.

El 20 de juliol arribarà el torn de Saturn en el seu punt més pròxim a la Terra i també serà visible a ull nuu des de la Terra. Només dos dies més tard veurem Mercuri  en la seva major elongació. Ja de cara a l’agost, i a les vesprades, també es podrà observar Venus  i en l’inici de setembre, el dia 11, diada de Catalunya, també es veurà Neptú.

Arribada de la tardor

L'últim dia d’estiu serà el dimarts 22 de setembre, a les 15:31h passarem a la tardor. El dia llavors durarà 12 hores i 14 minuts. El sol sortirà a les 07:34h i marxarà a les 19:48h.