Imatge d'un home suant per una forta calorada

Previsió de l'estiu 2020: Farà tanta calor com l'any passat a Catalunya?

El dia 20 de juny arriba oficialment la nova estació obrint la porta als mesos més càlids de l'any

Després d'un estiu passat molt càlid a gran part de Catalunya amb temperatures desbocades que van superar els 40ºC a molts indrets. Aquest estiu arriba aquest pròxim dissabte,  20 de juny a les 23:44h de la matinada, i posarà punt final a una situació molt diferent de la de l'any passat, amb un hivern i una primavera  extremadament plujosos a pràcticament tot Catalunya.  Segons els primers indicis, sembla que la nova estació estarà marcada per unes temperatures normals pel que tocaria i unes  precipitacions  que seran superiors a les habituals per l’època en alguns indrets de Catalunya. Per tant, en principi, no hauríem de tenir grans calorades enguany, però de calor en farà.

Així ho indica el model de predicció estacional americà NOAA, un dels que té més prestigi en l'àmbit internacional en aquest àmbit. Val a dir que aquestes previsions ens les hem d’agafar amb pinces, ja que la fiabilitat és força baixa si es tracta de saber el temps dels tres mesos vinents. No obstant, aquests mapes acostumen a ser una guia prou afinada del que pot arribar a passar.

Estiu amb més tempestes, però no arreu

Pel que fa a les precipitacions, sembla que seran superiors a les habituals per l’època, i això a l’estiu s’acostuma a traduir en més dies de tempestes, especialment cap al Pirineu i a ponent, que és on els mapes estacionals indiquen que podria ploure més del normal. Alguns registres fins al juny, ja superen la mitjana climàtica anual. És a dir, en cas de ser un estiu plujós en alguns indrets, podríem acabar l’any amb rècords de precipitació anual en molts indrets. Haurem de fer balanç al setembre per veure si s’han complert els pronòstics.

Mapa de previsió estacional per l'estiu 2020 a Europa
Previsió d'anomalies de precipitació per aquest estiu a Europa | NOAA

Temperatures normals per l'època

Si ens fixem en les  temperatures, sembla que seran les habituals de l’estiu. Per tant, temperatures molt normals i pròpies d'aquesta època. Això no vol dir que no tinguem  dies frescos, però en general, farà estiu.  Si els pronòstics es compleixen, acabarem tenint les temperatures habituals, fet que no passarà aquest mes de juny, que acabarà sent un mes clarament més fred del normal a bona part de Catalunya, a diferència del passat mes de maig, quan varen situar-se clarament per sobre de la mitjana.

Mapa de previsió estacional per l'estiu del 2020 a Europa
Mapa de previsió d'anomalies de temperatura a Europa per aquest estiu | NOAA

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), en canvi, dista bastant del pronòstic dels americans i aposta per un estiu tirant a càlid i sec a bona part de la Península. No obstant, a Galícia i al Cantàbric, els valors podrien ser similars a la mitjana. Això es traduiria amb un ambient clarament més càlid arreu d’Espanya, fet que no hem tingut al llarg de les primeres setmanes d'aquest juny. Tot i això, ja s’intueix que les temperatures d’estiu podrien arribar just abans de Sant Joan.

Estiu amb poques anomalies a Europa

Pel que fa a la resta del continent, les  temperatures seran normals a gran part d’Europa. Els mapes indiquen que els termòmetres seran més alts del normal, amb una diferència de fins a 1ºC més que de costum, en algunes zones del centre, però en general seran valors molt pròxims a la mitjana.

Pel que fa a les pluges, s’espera un estiu  força sec al i nord del continent, si bé serà la  conca mediterrània on es registraran les precipitacions més destacables amb pluges per sobre de la mitjana, especialment a Grècia, Itàlia i als Balcans.