YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Ahinara, de 6 anys, primera pacient tractada amb èxit de tumor cerebral agressiu amb protons

Es tracta de la primera pacient pediàtrica que ha rebut aquest tractament i ha donat resultats positius

Ahinara, la pacient d'un tumor cerebral, junt als seus metges, a Navarra, 03/07/2020
La família d'Ahinara va decidir viatjar a Espanya per poder curar a la petita | Twitter (@NoticiasNavarra)

La petita Ahinara, de només sis anys, li ha tocat viure el que ningú desitja. A principis del passat mes de novembre, la nena va començar a tenir vòmits. Encara que els seus pares van pensar que es tractaria d'un virus estomacal, la van dur a l'hospital de Guayaquil a l'Equador, on vivien, i allà es va descobrir l'inesperat i desolador diagnòstic. Després de fer una ressonància a Ahinara, se li va detectar un tumor cerebral agressiu, del qual van haver d'operar-la d'urgència per tal d'extirpar-lo. 

Encara que l'operació va ser un èxit i la petita no va patir cap mena de seqüela, a causa del tipus de càncer que tenia — un sarcoma, poc comú a Europa però més conegut a l'Amèrica Llatina —, la seva família va decidir traslladar-se a Espanya per poder realitzar-li el tractament que necessitava, tot just abans que esclatés la pandèmia. 

Primera pacient pediàtrica en rebre el tractament exitosament

Així doncs, i segons publica 'La Vanguardia', s'ha convertit en la primera pacient pediàtrica en rebre aquesta mena de tractament de forma exitosa. Es tracta d'una teràpia de protons, de la unitat de protonteràpia de la Clínica Universitat de Navarra (CUN), la qual ha estat inaugurada recentment i és una de les dues úniques instal·lacions que hi ha al país que ofereix aquesta mena de radioteràpia. 

«Vam optar per la protonteràpia perquè volíem curar la nena, però també reduir els riscos derivats del tractament amb la radiació convencional a curt i llarg termini», declara al mitjà citat l'oncòloga pediàtrica de la CUN, Elena Panizo. «La protonteràpia permet tractar àrees específiques sense gairebé afectar el teixit sa circumdant i això en un cervell sa en creixement és vital pel seu bon funcionament», afegeix. 

Tractament per als tumors en zones delicades

Aquesta nova radioteràpia utilitza protons d'alta energia, unes partícules molt pesades que es poden dirigir de manera molt precisa a les cèl·lules tumorals i evitar irradiació dispersa en òrgans i teixits veïns. S'utilitza majoritàriament per tumors que són de difícil accés o pròxims a estructures vitals, com serien els del sistema nerviós central. 

Ahinara ja ha rebut 30 sessions de protonteràpia de menys d'un minut cada dia, per les quals era necessari adormir-la. Ara tindrà un descans d'unes setmanes i després seguirà a Pamplona amb algunes sessions de quimioteràpia més. Si tot segueix com està previst, la petita podrà tornar al seu país natal curada a finals d'any.


Comentaris

envia el comentari