La petita Ahinara, de només sis anys, li ha tocat viure el que ningú desitja. A principis del passat mes de novembre, la nena va començar a tenir vòmits. Encara que els seus pares van pensar que es tractaria d'un virus estomacal, la van dur a l'hospital de Guayaquil a l'Equador, on vivien, i allà es va descobrir l'inesperat i desolador diagnòstic. Després de fer una ressonància a Ahinara, se li va detectar un tumor cerebral agressiu, del qual van haver d'operar-la d'urgència per tal d'extirpar-lo.
Encara que l'operació va ser un èxit i la petita no va patir cap mena de seqüela, a causa del tipus de càncer que tenia — un sarcoma, poc comú a Europa però més conegut a l'Amèrica Llatina —, la seva família va decidir traslladar-se a Espanya per poder realitzar-li el tractament que necessitava, tot just abans que esclatés la pandèmia.
A Ahinara le diagnosticaron un tumor cerebral en su país natal, Ecuador y fue operada de urgencia allí. Pero la cirugía no era suficiente, y necesitaba un tratamiento para seguir luchando contra la enfermedad #MisiónCunpic.twitter.com/k3rVxXtImW
— Niños Contra Cáncer (@NCCancer) July 2, 2020
Primera pacient pediàtrica en rebre el tractament exitosament
Així doncs, i segons publica 'La Vanguardia', s'ha convertit en la primera pacient pediàtrica en rebre aquesta mena de tractament de forma exitosa. Es tracta d'una teràpia de protons, de la unitat de protonteràpia de la Clínica Universitat de Navarra (CUN), la qual ha estat inaugurada recentment i és una de les dues úniques instal·lacions que hi ha al país que ofereix aquesta mena de radioteràpia.
«Vam optar per la protonteràpia perquè volíem curar la nena, però també reduir els riscos derivats del tractament amb la radiació convencional a curt i llarg termini», declara al mitjà citat l'oncòloga pediàtrica de la CUN, Elena Panizo. «La protonteràpia permet tractar àrees específiques sense gairebé afectar el teixit sa circumdant i això en un cervell sa en creixement és vital pel seu bon funcionament», afegeix.
La familia recurrió a @TeletonEC, fundación que facilita la financiación para el tratamiento a pacientes que no pueden costeárselo, y junto con la ayuda de cientos de personas que se volcaron en ayudarles, la familia pudo viajar a nuestro país. #MisiónCUN
— Niños Contra Cáncer (@NCCancer) July 2, 2020
Tractament per als tumors en zones delicades
Aquesta nova radioteràpia utilitza protons d'alta energia, unes partícules molt pesades que es poden dirigir de manera molt precisa a les cèl·lules tumorals i evitar irradiació dispersa en òrgans i teixits veïns. S'utilitza majoritàriament per tumors que són de difícil accés o pròxims a estructures vitals, com serien els del sistema nerviós central.
Ahinara ja ha rebut 30 sessions de protonteràpia de menys d'un minut cada dia, per les quals era necessari adormir-la. Ara tindrà un descans d'unes setmanes i després seguirà a Pamplona amb algunes sessions de quimioteràpia més. Si tot segueix com està previst, la petita podrà tornar al seu país natal curada a finals d'any.
A pesar del escenario que se estaba viviendo en el mundo a causa de la pandemia por coronavirus, Ahinara y su familia se confinaron en España, hasta que, gracias a @NCCancer se abrió la oportunidad de recibir #protonterapia en Madrid #MisiónCUN
— Niños Contra Cáncer (@NCCancer) July 2, 2020