El govern espanyol reobre les fronteres exteriors aquest dissabte amb dotze dels quinze països recomanats per la UE, a excepció del Marroc, Algèria i la Xina. Amb aquests tres països, l’ordre publicada al BOE fixa que l’obertura queda supeditada a que actuïn de manera recíproca i també obrin les seves als residents espanyols.
En canvi, a partir de les 00.00 del 4 de juliol s’obriran les fronteres amb Austràlia, Canadà, Geòrgia, Japó, Montenegro, Nova Zelanda, Ruanda, Sèrbia, Corea del Sud, Tailàndia, Tunísia i l’Uruguai.
Des d’Interior, recorden que l’aplicació del criteri de reciprocitat amb Algèria i el Marroc «s’emmarca en la necessària coordinació en les fronteres dels dos països» amb els quals habitualment comparteixen «un important flux d’entrada i sortida». L’ordre d’Interior deroga la del dimarts, que allargava una setmana les restriccions amb tercers països a l’espera de l’acord europeu.
En aquesta línia, i malgrat aparèixer en el llistat, l'ordre explica que en el cas de la Xina es té en compte, d'una banda la recomanació del Consell de la Unió Europea de supeditar l'obertura de les fronteres dels Estats membres de la Unió a la confirmació de l'existència de tal règim de reciprocitat.
En el cas d'Algèria i el Marroc, es té en compte la necessitat de prendre en consideració tant l'actual tancament de fronteres que regeix en tots dos països, així com les raons que el sustenten, com el considerable volum habitual de desplaçaments entre cadascun d'ells i Espanya.
Només 4 dels 15 països permeten entrar espanyols
Encara que Espanya obre les seves fronteres als citats països, només 4 dels 15 països no membres de la UE, amb els que els 27 han decidit reobrir la seva frontera, permeten actualment l'entrada de viatgers espanyols i, de fet, la majoria tenen les seves fronteres totalment tancades als estrangers.
Es tracta de Sèrbia, Montenegro, Tunísia i Corea del Sud. En aquest últim cas és obligatòria una quarantena de 14 dies, tant per a coreans com per a estrangers, segons consta en les recomanacions de viatge que elabora el Ministeri espanyol d'Exteriors.
L'ordre publicada en el BOE pel Ministeri de l'Interior recorda així mateix les excepcions per a l'encreuament de persones pel territori comunitari, entre els quals s'inclouen estudiants que realitzin els seus estudis en els Estats membres o associats Schengen i que disposin del corresponent permís o visat.
Així mateix, es permet el trànsit de treballadors altament qualificats la labor dels quals sigui necessària i no pugui ser posposada o realitzada a distància. Això sí, aquestes circumstàncies s'han de justificar. En paral·lel, s'inclouen categories de viatgers que queden exemptes de les restriccions, independentment del seu lloc de procedència, com els residents que es dirigeixin al seu lloc de residència, els titulars d'un visat de llarga durada expedit per un país membre al qual es dirigeixin i els treballadors transfronterers.
A més, estan autoritzats a desplaçar-se els professionals de la salut, inclosos investigadors sanitaris, i professionals de la cura de majors que es dirigeixin o tornin d'exercir la seva activitat laboral, el personal dedicat al transport de mercaderies, el personal militar, diplomàtic o consular.
Així mateix, es permet el desplaçament a membres d'organitzacions humanitàries, i aquelles persones que acreditin causes de força major o situació de necessitat o l'entrada de la qual es permeti per motius humanitaris, i persones que viatgin per motius familiars imperatius degudament acreditats.
Excepcions per permetre el trànsit entre països
En aquest sentit, es permet entrar a Espanya, entre altres, a les persones registrades com a residents que es dirigeixin directament al seu lloc de residència en un altre estat membre, Schengen, Andorra, Mònaco, El Vaticà, San Marino o al cònjuge de ciutadà espanyol o parella amb la qual mantingui una unió anàloga a la conjugal inscrita en un registre públic, i aquells ascendents i descendents que visquin al seu càrrec, sempre que viatgin amb o per a reunir-se amb aquest. Tot l'anterior no serà aplicable a la frontera terrestre amb Andorra ni en el lloc de control de persones amb el territori de Gibraltar.
D'altra banda, l'ordre també estableix que es manté el tancament, amb caràcter temporal, dels llocs terrestres habilitats per a l'entrada i la sortida d'Espanya a través de les ciutats de Ceuta i Melilla.