Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imagen de la terraza de un bar en Lleida el primer día de la fase 1 de desescalada

Un viròleg belga avisa: «Només estem en el començament del coronavirus: ens hem de preparar ja»

Peter Piot assegura que «si no hi ha vacuna, haurem de conviure durant anys amb aquest virus»

Imatge de la terrassa d'un bar a Lleida el primer dia de la fase 1 de desescalada
El prestigiós viròleg anuncia els perills de la 'nova normalitat'. | Miki de Santiago

Moltes han estat les veus d'experts que a Espanya han valorat aquests dies la situació que s'està vivint amb l'entrada a l'anomenada 'nova normalitat'. L'aparició de brots i l'augment dels contagis han estat un gerro d'aigua freda a l'optimisme per l'inici de la nova fase de l'epidèmia. La notícia negativa és que, segons els experts, el pitjor encara ha d'arribar.

Fora de les nostres fronteres també s'ha donat la veu d'alarma. Un d'ells ha estat el viròleg belga Peter Piot, director de l'Escola d'Higiene i Medicina Tropical de Londres al Regne Unit, i assessor especial sobre el coronavirus per a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. En aquest sentit, ha alertat que la pandèmia de coronavirus tindrà una segona onada i que aquesta podria adoptar una forma diferent de la primera.

Preparar-se per a la segona onada

El seu missatge no deixa cap dubte: «Només estem a l'inici de la pandèmia de coronavirus», ha assegurat en una entrevista al diari 'El País'. El viròleg ha posat l'èmfasi en l'optimisme per la col·laboració científica «sense precedents», però ha assegurat que molts països estan tornant a la normalitat relaxant algunes mesures. Una cosa que, a parer seu, és molt perillós i ha advertit: «Ara hem de preparar per a l'anomenada segona onada».

«Espero que no sigui un tsunami, sinó alguna cosa més semblant als brots que ja tenim, però la veritat és que estem a l'inici de la pandèmia», ha advertit l'expert. En la seva opinió, mentre hi hagi persones propenses a infectar-se, el virus estarà disposat a fer-ho perquè necessita les nostres cèl·lules per sobreviure.

Piot, que col·labora en la investigació de la vacuna contra la Covid-19, es mostra crític amb la situació. En la seva opinió, «el coronavirus no és només la major epidèmia, sinó també la major crisi social en temps de pau», i ha afirmat les xifres de contagis es queden curtes: «Estem més a prop de superar els 20 milions de contagiats, i aviat el mig milió de morts».

Conviure amb el virus durant anys

L'expert belga ha parlat de la vacuna com el punt d'inflexió per doblegar el virus. El viròleg creu que podria ajudar a controlar l'epidèmia en gran manera, però ha insistit que caldria canviar la nostra forma de relacionar-nos amb els altres. «A la banda de la vacuna màgica, cal un canvi de conducta a gran escala», ha dit.

Piot va contagiar-se de coronavirus i ha trigat tres mesos a recuperar-se, un fet que per ell demostra que és més que una grip. «Ara conec el virus des de dins», ha explicat, i la seva conclusió és clara: «Si no hi ha vacuna, haurem de conviure durant anys amb aquest virus».