Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la Cala Califòrnia de Miami Platja

Un informe europeu qualifica d’insalubre una platja de l’Escala

La platja afectada és la del Rec del Molí. Així hi indica l’Agència Europea de Medi Ambient, que explica que en total hi ha 9 platges que suspenen l’examen de qualitat a tota Espanya

Males notícies per a la Costa Brava després que un informe de l’Agència Europea del Medi Ambient (AEMA) hagi qualificat d’insalubre la qualitat de l’aigua de la platja del Rec del Molí de l’Escala, a l’Alt Empordà. De fet, la mateixa Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va informar que, l’any passat, aquest era l’únic punt de control de Catalunya que tenia una qualitat de l’aigua de bany insuficient.

Una nota suspesa que aquesta platja arrossega des de l’any 2016, ja que es troba just en la desembocadura d’un canal de rec amb una contaminació de procedència desconeguda. En aquest sentit, l’ACA treballa per esbrinar l’origen d’aquesta brutícia per prendre les mesures necessàries. Les dades preses de l’aigua d’aquesta zona l’any 2018 evidencien que es tractarien d’abocaments de contaminació puntuals, probablement provinents del clavegueram.

L’AEMA és l’òrgan de la Unió Europea (UE) encarregat d’analitzar l’estat de les aigües de bany a tot el territori comunitari, ja siguin a les costes oceàniques i marítimes com als rius i embassaments, entre altres zones de bany lluny del litoral. La platja de l’Escala és una de les 9 de tota Espanya que suspenen aquesta inspecció, basada en l’anàlisi dels paràmetres microbiològics que presenta cada zona.

Malgrat les dades, Espanya treu un excel·lent en la qualitat de les platges

Malgrat que hi ha 9 platges que suspenen en l’informe de l’AEMA, la veritat és que el conjunt d’Espanya treu un excel·lent pel que fa a la qualitat de les platges. En concret, el 92,2% de les platges espanyoles, incloent les catalanes, presenten un estat excel·lent. El 7,3% de les costes aproven per la mínima, mentre que les que suspenen representen tan sols un 0,5% del total.

En concret, a part de la de l’Escala, les altres platges que tenen una qualitat insalubre de les aigües de bany a Espanya són les de Lires i A Virge do Camino, a Muros (A Coruña); Bañugues (Gozón); dues platges de Luarca (Astúries); la Badia de Sant Antoni (Eivissa); Muelle Chico de Corralejo (Fuerteventura) i El Confital (Las Palmas de Gran Canaria).

Malgrat que les platges surten, en general, amb nota d’aquesta anàlisi, les aigües interiors baixen una mica el llistó, ja que encara hi ha fins a 41 punts insalubres de rius i embassaments, entre d’altres, a tot el territori espanyol.  

Els quatre països amb les millors aigües de tot Europa

L’informe de l’AEMA conclou que les millors aigües d’Europa es troben en 4 països de tota la UE que superen el 95% de qualitat. Es tracta de Chipre (99,1%), Malta (98,9%), Àustria (97,3%) i Grècia (97%). Per contra, els països amb més zones amb aigües considerades de qualitat insuficient, tant al litoral com a l’interior, són Itàlia (amb 89 zones), França (54 zones) i Espanya (50 zones). 

També et pot interessar...