Fins a 566 banderes blaves onejaran a les platges d'Espanya, 98 ho faran als ports esportius i cinc a les embarcacions turístiques sostenibles. Així doncs, aquest 2019 es lluiran un total de 669 banderes blaves, 28 menys que l'any passat, quan Espanya va assolir el seu record històric aconseguit 697 distintius. Tot i la pèrdua d'insígnies, Espanya segueix liderant el rànquing mundial com ha fet, de forma ininterrompuda des de 1987.
Aquesta disminució de distintius afecta 25 platges i tres ports. Segons han indicat els responsables de la iniciativa, la baixada d'insígnies atorgades aquesta edició confirma «l'alt nivell d'exigència» dels organitzadors per concedir-les, després del «màxim històric» de banderes blaves obtingudes l'any passat.
Catalunya perd 4 banderes blaves
Aquesta temporada un total de 97 platges catalanes lluiran la seva distinció, tot ocupant la tercera posició de regions amb més platges amb banderes, la primera és la Comunitat Valenciana amb 135 i la segona Galícia amb 107 platges. No obstant això, Catalunya ha perdut quatre banderes respecte a la passada temporada d'estiu. Les quatre platges afectades són barcelonines.
La llista de platges catalanes amb més banderes blaves l'encapçala Tarragona, amb un total de 40, seguida de Girona que en té 28 i Barcelona amb 26. D'altra banda, Catalunya encapçala el rànquing amb més ports que llueixen aquesta insígnia, amb un total de 23, seguida d'Andalusia amb 17 i les Balears amb 16.
Consulta si la teva platja més propera forma part del llistat de platges premiades amb la insígnia de la bandera blava.
Andalusia, la comunitat més afectada
17 platges d'Andalusia han perdut la distinció aquesta temporada encara que Canàries n'ha perdut set i Galícia cinc. Segons recull el mitjà '20 minutos', el president de l'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC), José Ramón Sánchez Moro, destaca que el problema d'aquesta retirada de banderes són els quiosquets de platja que incompleixen la Llei de Costes: «Un quiosquet no és un element cultural, sinó que és un negoci privat en un espai públic» i ha assenyalat que «la platja és un lloc escàs i fràgil» que s'ha de cuidar.
Les banderes blaves
Es tracta d'un distintiu de qualitat de platges i ports. Amb aquestes banderes blaves es premia que platges i ports compleixen amb uns estàndards de condicions higièniques, sanitàries, de seguretat, d'accessibilitat, d'informació i que també comptin amb serveis de salvament i de socorrisme. Aquest distintiu de qualitat l'atorga l'ADEAC i els guanyadors són escollits cada any pel jurat internacional de la Fundació Europea d'Educació Ambiental (FEE).
Malgrat que aquest 2019 han augmentat les platges que no han obtingut bandera per incomplir la llei de costes, cal destacar que ha disminuït el nombre de platges que no han obtingut el distintiu per incomplir el criteri sobre qualitat d'aigües de bany.