Aquests propers dies seran els de més calor del que portem d'any

El vent de Ponent dispararà les TºC dimecres i la calor també marcarà el cap de setmana

Les temperatures més altes es registraran demà al litoral, prelitoral, Terres de l’Ebre i Ponent. Dissabte es rondaran els 30º al pla de Lleida i a la vall de l’Ebre

Canvi radical en el temps el que ens espera aquests propers dies. Tal i com venim anunciant aquestes ultimes jornades, demà dimecres el vent de Ponent dispararà els termòmetres especialment a prop de la costa, on es fregaran o es superaran els 25º en algunes ocasions. De cara al cap de setmana tornaran a pujar els termòmetres i es poden rondar els 30º a Ponent i l’Ebre. Seran, sens dubte, els dies més càlids del que portem d'any  i tindrem un final de setmana de muntanya russa tèrmica.

De moment, aquest dimecres entrarà el vent aponentat que farà que l’ambient sigui sec i càlid a gran part del litoral i prelitoral, Ponent i les Terres de l’Ebre. On més pujaran els termòmetres serà al prelitoral de les comarques de Girona i a l’extrem sud de Catalunya, on es poden superar els 25º i, inclús, assolir algun 27º o 28º. A la resta d’aquestes zones, la majoria de temperatures màximes es mouran entre els 20º i 25º, mentre que a la resta de Catalunya també pujaran les temperatures amb entre 18º i 23º, excepte al Pirineu on es mantindran similars. Al País Valencià també se superaran els 30º amb calor estiuenca.

Mapa de temperatures màximes previstes aquest dimecres
Mapa de temperatures màximes previstes aquest dimecres | GFS

 

El vent de Ponent es deixarà sentir a gran part del territori, si bé a la meitat nord del litoral serà de component sud-oest. S’esperen cops forts a zones elevades de l’interior, especialment a l’Altiplà Central, així com a la Costa Brava i altres punts de Girona. Les mínimes també pujaran clarament i deixarem enrere el fred més propi de l’hivern amb algunes glaçades dels últims dies que han batut alguns rècords.

Malgrat la pujada dels termòmetres, el pas de la cua d’un front farà que els intervals de núvols siguin presents arreu durant tota la jornada. S’esperen xàfecs al Pirineu i Prepirineu, especialment a la tarda, quan podrien escampar-se de forma més dispersa per més punts del territori.

El sol es combinarà amb intervals de núvols aquests dies
El sol es combinarà amb intervals de núvols aquests dies | Xavi Cabo

 

Els termòmetres reculen dijous però tornen a pujar el cap de setmana

Les temperatures recularan de cara a dijous a causa de la baixada del vent de Ponent, amb un descens que serà molt notable al nord-est i a més punts del litoral. La majoria de màximes es mouran entre els 18º i 23º arreu, però a Ponent, Terres de l’Ebre i Costa Daurada es mantindrà l’ambient càlid per l’entrada del mestral reescalfat. Encara hi haurà força intervals de núvols.

A partir de divendres i durant el cap de setmana, l’entrada de nou de vents més càlids farà que els termòmetres tornin a pujar arreu amb ambient pre-estiuenc a moltes comarques. Moltes màximes rondaran o superaran lleugerament els 25º a l’interior i prelitoral, especialment dissabte, mentre que a Ponent i a l’interior de les Terres de l’Ebre es fregaran o es pujarà lleugerament dels 30º amb calor amb majúscules. També farà molta calor al centre i sud de la península ibèrica amb ambient estiuenc.

A la costa catalana l’ambient quedarà més suau amb entre 18º i 23º i sol en conjunt amb un dissabte i diumenge amb força sol en conjunt. Una situació que haurem d’anar seguint amb atenció perquè de cara al cap de setmana encara hi poden haver alguns canvis en la previsió. 

Mapa de temperatures màximes previstes per aquest dissabte
Mapa de temperatures màximes previstes per aquest dissabte | GFS