Gelada aquest matí de dilluns al Moianès

Nit de rècords de fred en un mes de maig a molts punts de Catalunya

Aquesta última matinada ha estat la més freda en 24 de les 145 estacions que el Meteocat té instal·lades per tot el territori. Les glaçades han arribat a l’interior de la meitat sud

Aquest dilluns, 6 de maig, a primera hora molta gent podria pensar quan ha sortit de casa que ens trobàvem de ple a l’hivern degut al fred intens que feia en algunes zones. Les temperatures han baixat amb ganes de nit i les glaçades han sortit àmpliament del Pirineu. De fet, s’ha batut un rècord de fred en un mes de maig a molts punts del territori des que es tenen dades, situació totalment atípica per l’època.

En concret, segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), de les 145 estacions que té instal·lades per tot el territori, 24 han batut el seu rècord de fred en un mes de maig. La dada més destacable s’ha donat al Pont de Suert, a l’Alta Ribagorça, on s’ha baixat fins els -4,2º, quan el valor més baix fins ara eren els -2,9º del 2004. Les glaçades no només han tingut lloc al Pirineu i Prepirineu, sinó que també han arribat a la Catalunya Central, a Ponent, a l’interior de Tarragona i a zones del prelitoral. 

Gran part de Catalunya ha baixat dels 10º aquesta matinada, incloent la costa, amb molts valors entre els 3º i els 7º, un ambient més propi de finals d’hivern que no de mitjans de primavera. Ara bé, aquestes dades no són representatives del global de la jornada, ja que hi ha molt contrast tèrmic entre el dia i la nit perquè al migdia l'ambient és força suau, i més que ho serà els propers dies. Aquest és el llistat dels rècords de fred assolits aquesta nit:

asd

 

Malgrat el fred inicial, aquesta setmana la noticia serà la calor

No hem de fer cas d’aquest inici de setmana fred, inclús gèlid, que hem tingut, ja que les temperatures tiraran clarament cap amunt aquests propers dies.  Avui dilluns ja notarem un lleuger ascens al migdia, però serà sobretot entre dimarts i dimecres quan els termòmetres toquin sostre amb moltes màximes superant els 25º. Una situació que es podria repetir de cara al cap de setmana i que ens portarà una calor d’avançada primavera.  Consulta aquí la previsió meteorològica completa per aquesta setmana.