La Diputació de Tarragona va celebrar aquest dissabte, 8 de juny, la posada en marxa de l'ambiciosa Operació Baronia d'Escornalbou, un impuls d'allò més contundent al castell d'Escornalbou i al seu entorn natural amb una inversió de fins a quatre milions d'euros que s'executarà en diverses fases. Per ara, ja s'ha posat en marxa la primera —1,7 milions d'euros, 600.000 dels quals procedents dels fons europeus FEDER—, que ha permès fer arribar l'aigua potable fins al conjunt monumental. «Escornalbou reneix» és el títol de la jornada celebrada aquest dissabte arran de l'arribada, novament, de l'aigua corrent.
Es tracta, doncs, d'una fita històrica per a aquest monument, que ha de permetre una millora de l’atenció i el servei als visitants i que, en conseqüència, es produeixi un salt endavant del Castell d'Escornalbou com a atractiu turístic.
Per celebrar la fita, aquest dissabte s’ha celebrat la festa #EscornalbouReneix, i ha comptat amb la presència de veïns dels set municipis que conformaven la baronia: L’Argentera, Colldejou, Duesaigües, Riudecanyes, Vilanova d’Escornalbou —al Baix Camp—, Pradell de la Teixeta i la Torre de Fontaubella —al Priorat. En la celebració, de caràcter cultural, també hi han assistit el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Elsa Ibar.
Presentació de les millores fetes i de les que es faran
En l'acte d'aquest dissabte, es va aprofitar per explicar amb detall quines són les millores que s'han realitzat al castell i a les seves immediacions, però també es va donar detall de les actuacions que resten encara per fer. Les institucions impulsores de les actuacions són la Diputació de Tarragona i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb el suport dels set municipis de la Baronia: l’Argentera, Colldejou, Duesaigües, La Torre de Fontaubella, Pradell de la Teixeta, Riudecanyes i Vilanova d’Escornalbou.
L’Operació Baronia d’Escornalbou és un projecte cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu en creixement i ocupació. El Castell Monestir d’Escornalbou es restaurarà per a usos culturals després que el Ministeri de Foment hagi confirmat una aportació d’1,4 milions d’euros a través del programa d’ajuts de l’1,5% Cultural. Serà en la segona fase d'actuacions, que inclou la restauració de l’església i les torres del castell monestir, així com la rehabilitació de les golfes, coberta i canalització d’aigües pluvials de l’edifici principal.
També està prevista la substitució i millora de la il·luminació interior per a optimitzar la visita cultural i l’eficiència energètica; i la restauració de l’accés al recinte del castell monestir. A més es rehabilitarà i reforçarà estructuralment la planta noble del castell monestir; i s’arranjarà la planta baixa de l’edifici de la biblioteca per a aules i serveis culturals. Finalment, s’arreglarà l’edifici destinat a lavabos i cafeteria, i es restaurarà l’ermita de les Tres Verges.
Altres actuacions que preveu la fase en execució són la restauració i millora dels senders de la Baronia d’Escornalbou; l’ordenació de l’entorn natural i patrimonial; la restauració puntual d’elements del patrimoni arquitectònic; i la interpretació dels elements naturals, patrimonials, arqueològics i etnogràfics, així com accions d’educació ambiental i jornades de sensibilització.
Un tresor patrimonial i rural
El Castell Monestir d’Escornalbou i el seu entorn representen un tresor patrimonial i rural al Camp de Tarragona. La muntanya d’Escornalbou ha estat històricament un mirador excepcional sobre la Mediterrània. Restes neolítiques, iberes, romanes, musulmanes i cristianes posen de manifest que la muntanya ha estat habilitada al llarg dels segles, usada com a torre de guaita. El castell monestir va ser construït al segle XII fruit de la repoblació del territori arran de la conquesta cristiana.