Es queden sense aigua potable per augment de nitrats a l'Anoia

Aigües de Manresa atribueix la situació a la reducció de cabal a la riera del Mantellí

La cuina d'un restaurant de Calaf amb aigua embotellada
Els nivells de nitrats estan per sobre dels 50 mg/l | Catalunya Diari

Els veïns de Calaf tornen a estar sense aigua potable. Segons ha informat l'empresa 'Aigües de Manresa' a l'Ajuntament, encarregada del subministrament, els nivells de nitrats estan per sobre dels 50 mg/l. 

Segons l'empresa la raó es deu a la reducció del cabal disponible de la riera del Mantellí. Sense establir terminis, apel·len al fet que la situació «podria millorar si augmenta el cabal disponible». Cal recordar que el municipi ja va estar aquest any cinc setmanes sense aigua potable per l'augment dels nitrats.

Segons Aigües de Manresa tot i que els nivells de nitrats superen els 50 mg/l, és a dir, estan per sobre del límit permès per la normativa vigent, asseguren que d'acord amb els criteris de la FAO-OMS, la ingesta tolerable de nitrats és de 219 mg/dia per persona. Això equivaldria, afegeixen, a 3,3 litres diaris d'aigua que tingués un contingut de 65 mg/l de nitrats.

No obstant això, recorden que hi ha sectors de la població als quals la ingesta habitual de quantitats elevades de nitrats els hi podria perjudicar. Per aquesta raó demanen especialment que s'abstinguin de beure o cuinar amb aigua de l'aixeta les dones embarassades i els lactants; i les persones amb acidesa gàstrica reduïda, amb dèficits de nicotinamida-adenina-dinucleòtid, baixos nivells de l'enzim metahemoglobina reductasa, o amb anomalies estructurals de l'hemoglobina.

Cinc setmanes sense aigua potable

Després del Glòria, els nivells de nitrats de l'aigua de Calaf van superar el llindar dels 50 mg/l, per sobre del qual es considera que l'aigua està contaminada. Davant d'aquesta situació, es va aconsellar que no es begués aigua de l'aixeta ni tampoc es fes servir per cuinar.

Un mes després, tot i que la situació havia millorat, els nivells encara no són correctes i la recomanació continua vigent. Aquesta situació va indignar els veïns, però l'alcalde, Jordi Badia, va reconèixer que es tracta d'una qüestió que s'escapa de les seves mans. 

L'aigua de Calaf prové dels pous que tenen al municipi que, tot i ser abundant en quantitat, acumula massa nitrats. Per això, miren de compensar els nivells amb l'aigua d'una riera, però el temporal Glòria la va remoure. Davant d'aquesta situació, es va aconsellar a a la ciutadania que no en begués ni tampoc la fes servir per cuinar.

Una solució passaria per la connexió a la Llosa del Cavall, però Badia va més enllà i reclama una política integral de l'aigua i un control del purins que, al final, són responsables de la contaminació.


Comentaris

envia el comentari