No és nou, però cada cop passa més sovint. El temporal d'aquest dijous 14 de novembre ha tornat a deixar sense platja el nucli vendrellenc del Francàs, entre la reserva marina de Masia Blanca i el càmping. El fort onatge ha empès l'aigua fins a menjar-se tota la platja i entrar en alguns punts cap als carrers. Així, vials com el que entra al Francàs provinent del Passeig de Coma-ruga han quedat negats d'aigua, igual que alguns trams de l'avinguda de Brisamar, a Coma-ruga.
L'aigua arriba fins a les roques i les parets en diferents punts a la platja del Francàs, afectant mobiliari com ara els punts de vigilància que a l'estiu fan servir els socorristes, o escales de fusta, que han quedat completament trencades. Algunes barques han quedat a la deriva. A tocar de Masia Blanca hi ha una palmera que va caure durant el temporal del passat 23 d'octubre, quan hi va haver un esclafit en aquella zona. La palmera segueix a terra, amb tot d'aigua al seu voltant.
Una situació que es repeteix els últims anys
Aquesta situació es repeteix cada any des del 2016, i l'única solució que s'ha trobat fins ara per part del Servei de Costes de l'Estat és reposar la sorra perduda abans de l'inici de la temporada d'estiu. El Francàs ja es va quedar sense platja el març del 2018, després d'un fort temporal, i quan quedaven pocs dies per la Setmana Santa. També va passar el mateix l'estiu del 2017, el que va portar a diferents veïns i comerciants a fer una recollida de signatures demanant que es prenguessin mesures per revertir la regressió de la platja.
Tot i els estudis que s'han anunciat des del Ministeri d'Agricultura, del qual depèn el Servei de Costes, fins ara no s'ha arribat a cap conclusió definitiva. A Calafell, que també va patir la regressió de les platges el 2017, el consistori ha anunciat que es farà un projecte que ha de permetre acumular sorra de manera natural amb l'aparició de petites dunes. Serà una actuació finançada per Costes que ha de començar en els pròxims mesos.