Les aigües residuals de Tarragona encara no mostren avisos concloents d'una quarta onada del virus a la ciutat. Aquesta és la principal lectura que es desprèn de la presentació, aquest dimecres, del darrer anàlisi de l'Empresa Municipal Mixta d'Aigües de Tarragona (EMATSA), en què s'ha posat de manifest la tasca que s'està realitzant des de fa un any per vigilar la presència del virus en un total d'onze punts diferents del municipi. El sistema d'alerta està en marxa i s'està perfeccionant des de la recta final de la primera onada, a la primavera de l'any passat.
[predef]telegramtgndigital-604[/predef]
A través d'una anàlisi precisa que equival a les PCR sanitàries, els laboratoris de l'empresa d'aigües processen mostres diàries de les aigües residuals de la ciutat per tal d'esbrinar quina és la concentració de la Covid-19 en cada tram. «El que detectem a les aigües residuals és sempre un bon indicador i una alerta primerenca del que podria venir després», ha explicat el repsonsable de Salut Pública a Tarragona, Conrad Casas. «És una bona eina que ens ajuda a preveure i a avançar les properes onades», ha destacat, amb un marge d'entre set i quinze dies d'antelació. Els resultats de les darreres setmanes exposen valors «de concentració baixa i mitjana» que confirmen «que el virus és present i està circulant», si bé lluny de les concentracions més altes que es van veure en els pics de la segona o la tercera onada.
Les dades de les aigües residuals permeten anticipar entre 7 i 15 dies la presència del virus a la ciutat
L'epidemiòleg Enric Rovira creu que «els resultats haurien d'anar tendint a la baixa» a mesura que es vagi incrementant la vacunació, si bé ha confirmat que el sistema de vigilància es mantindrà quan la incidència baixi encara més «per confirmar que el virus deixa de circular o per detectar quan torni a repuntar» a la ciutat de forma silenciosa. Tot i que la concentració actual a Tarragona és de «valors mitjans i baixos», sí que es noten diferències entre la zona de Llevant, la menys afectada, i altres zones amb una concentració superior com és la de Torreforta i Campclar.
L'epidemiòleg ha destacat aquesta «incidència de casos desigual» en zones amb grans diferències socioeconòmiques: un virus que es manifesta més present allà on hi ha més densitat d'habitatges petits, menys ús de transports particulars i poc marge de teletreballar. A les zones de nivell socioeconòmic més alt, la presència de la Covid-19 és menor. La conclusió no és una opinió de l'expert, sinó que es fonamenta en la recollida de dades exhaustiva d'aquestes aigües residuals de Tarragona en funció dels districtes.
Alta presència de Covid-19 al Baix Penedès, cap rastre al Priorat i una «incidència desigual» a Tarragona
El president d'EMATSA, Jordi Fortuny, ha destacat el «caràcter pioner» de l'anàlisi i la vigilància del virus des d'aquesta perspectiva, i el gerent Daniel Milán ha manifestat la voluntat «que aquesta eina de control es vagi amplificant en el futur, més enllà de monitoritzar el coronavirus» actual. La darrera actualització del mapa de la Generalitat que rastreja el virus a les aigües residuals d'arreu del país confirma aquesta concentració mitjana a Tarragona o Reus, alerta d'una concentració alta al Baix Penedès, confirma una tendència estable i a la baixa a Valls i a les Terres de l'Ebre i gairebé no troba rastre del virus al Priorat.
En el cas preocupant de Montblanc, amb un gran brot de Covid-19 en marxa que ja supera el centenar d'infectats en els darrers dies, encara no es troben disponibles les dades de la depuradora que hauran de confirmar la presència del virus, si bé es preveu molt alta. Aquest mateix dimecres començarà el cribratge massiu per detectar positius asimptomàtics entre la població de la capital de la Conca de Barberà.