Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Daniel Milán i Jordi Fortuny, a les oficines d'EMATSA

Cap rastre de Covid-19 al clavegueram de Tarragona des de mitjans de maig

Un nou sistema d'alerta a les aigües residuals permetrà avançar-se a possibles rebrots a la ciutat

Daniel Milán i Jordi Fortuny, a les oficines d'EMATSA
EMATSA seguirà de prop la presència de Covid-19 a les aigües residuals de la ciutat | Toni Cabanillas
 

No consta que existeixi cap rastre significatiu de Covid-19  a les aigües residuals de Tarragona des de mitjans de maig. És la principal conclusió a la qual han arribat Jordi Fortuny i Daniel Milán, president i gerent de l'Empresa Municipal d'Aigües de Tarragona (EMATSA) després de posar en marxa un nou sistema de mesurament, control i alerta al clavegueram de la ciutat, en una tasca d'alt valor científic que es va començar a activar a mitjans del mes de març, amb l'inici de la pandèmia.

Fortuny ha confirmat que el sistema d'anàlisi proporciona «conclusions contrastades i fiables» per tal de determinar el rastre de material genètic de coronavirus  a la depuradora de la ciutat. Les primeres conclusions són clares: entre finals d'abril i principis de maig, les anàlisis  van confirmar una «prevalença alta» de restes de Covid-19 en aquestes aigües residuals. Des de la segona setmana de maig, però, pràcticament no s'està detectant cap presència perceptible, amb valors molt propers a zero.

Les anàlisis permetran detectar indicis de possibles rebrots a Tarragona i anticipar-ne una resposta

El sistema de control  es basa en mostres recollides entre les 07.00 i les 10.00 hores en deu punts diferents de la xarxa de la ciutat, prèviament acordats amb Salut. És al laboratori d'EMATSA on s'analitzen aquestes mostres amb tècniques PCR de biologia molecular per tal d'esbrinar la presència o no de restes del virus  a la ciutat, una informació que «permetria avisar a les autoritats sanitàries de possibles rebrots  amb uns dies de marge» per preparar-se, ha detallat Daniel Milán, gerent de l'empresa pública.

«És fonamental anticipar les nostres respostes davant possibles rebrots», ha detallat el conseller Fortuny, en una tasca de monitoratge que es realitza de forma coordinada amb prop d'un centenar de depuradores europees i que està facilitant no només l'intercanvi de coneixement  entre experts, sinó també la consolidació d'un sistema contrastat d'alerta primerenca de possibles repunts. «Aquest nou sistema va pel camí d'obrir-nos la porta a trobar nous indicadors que desemmascarin la presència del virus», ha detallat Milán, prudent, com a repte a llarg termini del nou procediment científic d'EMATSA.

Vuit punts de control detallarien en quina zona de la ciutat està repuntant la presència del virus

La divisió de l'estudi en vuit punts de control  diferents permetria, en cas de rebrot, determinar en quina zona concreta de la ciutat s'està detectant la proliferació de Covid-19 per tal de prendre mesures oportunes, i el mètode de detecció ha estat validat després de més de dos mesos de prova i contrast. Fortuny  ha recordat la necessitat de ser «escrupolosament prudents» amb els resultats de les anàlisis, que es realitzen setmanalment, i Milán ha avançat que el resultat de les mostres més recents, les quals haurien de confirmar el rastre mínim del virus a les aigües residuals de Tarragona, es coneixeran «en els pròxims dies».