La contaminació de l’aire és un problema que la humanitat arrossega des de fa masses dècades i cada cop és més greu. En aquest sentit, el relator especial sobre els Drets Humans i el Medi Ambient de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), David Boys, ha qualificat recentment l’aire contaminat com un «assassí silenciós».
En la mateixa línia, el relator afirma que aquesta situació no rep una atenció adequada perquè les morts que se’n deriven «no són tan tràgiques» com les que provoquen els desastres naturals o les epidèmies. De fet, l’ONU conclou que uns 7 milions de persones moren prematurament cada any a causa de la contaminació a tot el món, entre elles 600.000 nens.
«Cada hora moren 800 persones, moltes després de patir durant anys un càncer, malalties respiratòries o cardíaques causades directament per l’aire contaminat», explica Boyd, que demana als estats que compleixin amb les seves obligacions jurídiques per garantir un aire més net i millorar així la qualitat de vida.
La política té la clau per solucionar aquesta problemàtica
Segons l’informe anual del 2018 del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), presentat recentment, la contaminació de l’aire és fruit sobretot de la crema de combustibles fòssils per a la producció d’electricitat, transport, calefacció, activitat industrial o la mala gestió de residus. En total, el 90% de la població mundial està afectada per aquesta lacra.
Només a l’estat espanyol, i segons dades de l’Institut Internacional de Dret i Medi Ambient (IIDMA), les emissions provinents de centrals tèrmiques de carbó provoquen cada any 1.530 morts i 914 hospitalitzacions per malalties respiratòries i cardiovasculars. La mescla de partícules contaminants amb el pol·len primaveral a les ciutats fa que hi hagi més i noves al·lèrgies.
Davant d’aquesta greu situació, Boyd proposa diverses iniciatives per reduir les emissions de gasos d0efecte hivernacle. En l’informe, l’expert posa d’exemple el compromís de l’Índia de renunciar als productes plàstics d’un sol us l’any 2022. També la proposta de la Unió Europea de prohibir el 2025 molts articles fabricats amb aquest material, que representen el 70% de tota la brossa present als mars i oceans.
Un exemple particular al nostre país és el cas de la iniciativa presa per l'Ajuntament de Barcelona, que ha apostat per suprimir tots els elements de plàstic d’un sol ús i les ampolles d'aigua dels actes institucionals i de les dependències municipals. És una mesura extraordinària per fomentar una política sostenible en l'àmbit municipal i donar exemple a la població per cuidar el nostre entorn.
A temps per garantir un món més sostenible
L’informe també recull 127 països han aprovat mesures per regular l’ús de bosses de plàstic, que 20 països han posat impostos als consumidors de plàstic i 8 països més han aprovat regulacions per prohibir els microplàstics, entre d’altres. L’informe s’ha publicat just abans de l’inici de la 4ª Assemblea de les Nacions Unides sobre Medi Ambient, que tindrà lloc entre els dies 11 i 15 de març a la ciutat de Nairobi, a Kènia.