Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un farmacèutic realitzant la prova serològica de la Covid

Així funcionen els tests serològics que les farmàcies catalanes dispensaran en els pròxims dies

Es vendran a un preu d'entre 10 i 20 euros i sempre amb recepta mèdica

Un farmacèutic realitzant la prova serològica de la Covid
Els tests serològics es dispensaran a les farmàcies catalanes en els pròxims dies. | Europa Press

En els pròxims dies, les farmàcies començaran a vendre tests de diagnòstic i detecció de Covid-19 amb recepta mèdica. Seran tests serològics que amb una gota de sang confirmaran, en pocs minuts, si la persona ha estat exposada al virus, tot i que no es pot saber si la malaltia està activa o no. Així mateix, aquest dilluns es va conèixer que el Govern està estudiant amb el sector de les farmàcies que aquests establiments puguin també fer tests d'antígens.

Xavier Tejedor, vocal d’anàlisi del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, ha explicat a RAC 1 que aquests tests «tenen l’aval de l’Agència Europea de Medicaments, i que l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) hi donarà la llum verda d’aquí a pocs dies. El canal de distribució serà l’oficina de farmàcia, sota prescripció mèdica».

Segons ha explicat la ràdio catalana, es dispensaran dos models de tests: un de Prima Pharma, distribuït per la firma valenciana Elix Pharma, i un altre d’una empresa suïssa, Biosynex.

Es vendran amb recepta

Els tests serològics es dispensaran a les farmàcies sota recepta mèdica i tindran un preu d'entre 10 i 20 euros. En aquest sentit, el Col·legi de Farmacèutics ha assenyalat que n'arribaran unes 500.000 unitats. Xavier Tejedor ha assenyalat que «entenc que les persones que en puguin adquirir per dispensació farmacèutica hauran de reunir una sèrie de criteris, com que hi hagi una clara sospita que hagin passat la malaltia o que hagin estat en contacte amb un risc important. En alguns casos, no hi ha simptomatologia, però poden haver passat la malaltia i que així ho indiquin les proves serològiques».

Resultats en 15 o 20 minuts

El test es presenta en forma de kit per fer l'anàlisi a casa, com un test d'embaràs. El pacient ha de fer servir una mostra de sang, que es pren amb una petita punció al dit, que es recull i se situa en un punt indicat del dispositiu. A partir d'aquí, la mostra de sang reacciona i en 15 o 20 minuts s'obtindrà el resultat. Segons explica RAC 1, hi haurà dues ratlles: la primera indica si el test s'ha fet correctament, mentre que la segona detecta la presència d'anticossos —tant de resposta ràpida com de resposta tardana.

Si el test dona resultat positiu vol dir que s'ha passat o s'està passant la malaltia, motiu pel qual el pacient ha de contactar amb el seu CAP per saber com procedir. En aquest sentit, el directiu del Col·legi de Farmacèutics, Xavier Tejedor, ha recordat que «com que el test només permet discriminar una línia on hi pot haver presència d’anticossos d’un tipus o un altre, no podem saber exactament si és una infecció activa o una infecció passada».

Una fiabilitat variable

Sobre la fiabilitat d'aquests tests serològics, Tejedor ha afirmat que «la sensibilitat és alta, però és variable perquè la resposta immunitària interindividual pot ser molt diferent». En aquest sentit, ha afegit que «a diferència dels testos d’antígens, on vas a buscar les proteïnes del virus i tens una especificitat i sensibilitat que es pot considerar generalitzada, en el cas d’aquests altres dispositius tenen una sensibilitat que depèn de la resposta de cada individu».

Tests acompanyats d'un registre

Segons el Col·legi de Farmacèutics, perquè aquests tests serològics tinguin una utilitat en termes epidemiològics haurien d'anar acompanyats d'un registre. Xavier Tejedor ha assenyalat que «si això fos adquirit en termes d’organitzacions que volen fer testos de manera massiva, és evident que s’hauria de fer paral·lelament al registre».