Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19

Una voluntària de la vacuna més eficaç: «Et deixarà sense vida per un dia»

La vacuna de l'empresa Moderna té una eficàcia més gran que la de la farmacèutica Pfizer

La vacuna per a lluitar contra el coronavirus està cada vegada més a prop. La setmana passada es coneixia la bona notícia que molts esperaven des que va començar la pandèmia de la Covid-19: la farmacèutica Pfizer anunciava un 90 per cent d'efectivitat en la seva vacuna. Ara, l'empresa Moderna ha donat a conèixer que el seu sèrum és més d'un 94 per cent d'eficaç en la fase 3 dels seus assajos.

L'empresa estatunidenca Moderna i els Instituts Nacionals de la Salut als EUA, NIH, han donat a conèixer avui l'esperançadora notícia sobre la seva vacuna experimental.

Moderna i els NIH tenen en marxa un assaig amb 30.000 persones als Estats Units. La meitat dels participants ha rebut la vacuna i la resta una injecció d'aigua amb sals com a placebo.

Alguns dels voluntaris que participen en aquests assajos han experimentat efectes secundaris, que han tingut després de rebre les dosis. Aquests es caracteritzen per febre alta, dolors corporals, forts maldecaps i esgotament.

La segona dosi és la que temen els voluntaris

«La primera dosi no és gran cosa. Però després, la segona dosi definitivament et deixarà sense vida per un dia... Hauràs de prendre't un dia lliure després de la segona dosi», assegurava una participant de 50 anys de Carolina del Nord a la cadena 'CNBC'.

Un altre dels voluntaris d'aquests assajos, Luke Hutchison, un biòleg computacional de 44 anys de Utah, va explicar a la cadena que després de la primera dosi, el passat 18 d'agost va sentir marejos i febre baixa durant diversos dies. El cas de la segona injecció va ser ben diferent. La segona dosi, que se li va administrar el 15 de setembre, el va deixar prostrat al llit amb febre alta, tremolors, esgarrifances, forts maldecaps i falta d'aire, encara que el seu estat de salut va millorar després de 12 hores.

D'altra banda, un dels participants de 20 anys, de Maryland, va experimentar nàusees després de la primera injecció, però no va ser fins a la segona quan «realment va sentir coses», com a esgarrifances i febre alta. «No estava segur de si necessitava anar a l'hospital o no perquè 40 de febre és bastant alt. Però a part d'això, ha estat bé», va assenyalar aquest voluntari.

Aquests efectes secundaris no són exclusius de la vacuna de Moderna. Els voluntaris de les dosis de Pfizer també han experimentat malestars similars, que en alguns casos han estat més greus del que els participants esperaven.

Segons un 'tuit' de Florian Krammer, especialista en malalties infeccioses, els efectes secundaris de l'assaig de la vacuna de l'estatunidenca Moderna són «desagradables, però no perillosos».

Quan estarà llesta?

Moderna té previst fabricar abans de final d'any 20 milions de dosis per a la seva distribució als Estats Units. La seva idea és produir entre 500 i 1.000 milions de dosis al llarg de 2021.

De fet, la cadena treballa ja amb dues cadenes de subministrament, una als EUA i una altra a Europa, amb una etapa final en els laboratoris Rovi, situats a Madrid. Les autoritats nord-americanes calculen que han invertit al voltant de 2.000 milions de dòlars per a facilitar el desenvolupament i la fabricació d'aquesta vacuna experimental, que es conserva més fàcilment que la de Pfizer.

Segons l'empresa Moderna, amb seu a Cambridge, aquest medicament roman estable almenys sis mesos a 20 graus sota zero, una cosa molt positiva. El seu director tècnic, Juan Andrés, ha assegurat que on no hi hagi congeladors es pot emportar la vacuna i tenir-la 30 dies emmagatzemada en la nevera, alguna cosa que permetrà vacunar més fàcilment en llocs on no existeixen grans infraestructures, com residències o pobles petits.