Pla obert de diverses mostres PCR a punt per entrar a la nova màquina que permet processar més ràpidament al laboratori de l'ICS Girona, el 2 d'octubre de 2020

Pfizer i Biontech asseguren que la seva vacuna contra la covid-19 és eficaç en més del 90%

La companyia espera poder produir-ne a escala mundial fins a 50 milions de dosis el 2020

Pfizer i Biontech han anunciat aquest dilluns que la seva vacuna contra la Covid-19 és eficaç en més del 90 per cent, després del «èxit» de la primera anàlisi intermèdia del seu assaig de fase 3. Així, la seva candidata a vacuna basada en ARNm, BNT162b2 contra el SARS-*COV-2 ha demostrat la seva eficàcia contra el coronavirus en participants sense evidència prèvia d'infecció, segons la primera anàlisi d'eficàcia provisional realitzat el 8 de novembre.

Les proves han estat realitzades a un total de 43.538 participants i l'anàlisi ha avaluat 94 casos confirmats de Covid-19 en participants de l'assaig.

Arriba quan «el món més ho necessita»

Després d'aquests resultats, el president i director executiu de Pfizer, Albert Bourla, ha destacat que avui és «un gran dia per a la ciència i la humanitat». «Els primers resultats del nostre assaig de la bovina Fase 3 Covid-19 proporciona l'evidència inicial de la capacitat per a prevenir Covid-19», ha dit.

En aquest punt, ha celebrat que han aconseguit aquesta «fita» en el seu programa de desenvolupament de vacunes en un moment en el qual el món «més el necessita», amb taxes d'infecció que «estableixen nous rècords, hospitals que s'acosten a la seva capacitat excessiva i economies que lluiten per reobrir».

«Amb les notícies d'avui, estem un pas significatiu més prop de brindar a les persones de tot el món un avanç molt necessari per a ajudar a posar fi a aquesta crisi de salut mundial. Esperem poder compartir dades addicionals d'eficàcia i seguretat generades per milers de participants en les pròximes setmanes», ha apuntat el president del Pfizer.

Així mateix, Bourla ha agraït als milers de persones que s'han ofert com a voluntàries per a participar en l'assaig clínic, als seus col·laboradors acadèmics i investigadors en els llocs de l'estudi, així com als seus col·laboradors de tot el món «que estan dedicant el seu temps a aquest esforç crucial». «No podríem haver arribat tan lluny sense el tremend compromís de tots els involucrats», ha precisat.

Fa 10 mesos que es van iniciar les investigacions

El president de Pfizer ha incidit en què la primera anàlisi intermèdia del seu estudi global de fase 3 «proporciona evidència que una vacuna pot prevenir eficaçment la Covid-19». «Aquesta és una victòria per a la innovació, la ciència i un esforç de col·laboració global», ha comentat.

«Quan ens embarquem en aquest viatge fa 10 mesos, això és el que aspirem a aconseguir. Especialment avui, mentre tots estem enmig d'una segona ona i molts de nosaltres tancats, apreciem encara més l'important que és aquesta fita en el nostre camí per a posar fi a aquesta pandèmia i perquè tots recuperem un sentit de normalitat», ha subratllat Bourla.

El president de Pfizer ha explicat que continuaran recopilant més dades a mesura que l'assaig continuï, registrant-se per a una anàlisi final planificada quan s'hagin acumulat un total de 164 casos confirmats de Covid-19. «M'agradaria agrair a tots els que han contribuït a fer possible aquest important assoliment», ha dit.

43.538 participants

L'assaig clínic de fase 3 va començar el 27 de juliol i ha inscrit a 43.538 participants fins avui, 38.955 dels quals han rebut una segona dosi de la bovina candidata el 8 de novembre de 2020. Aproximadament el 42 per cent dels participants globals i el 30 per cent dels participants dels Estats Units «tenen antecedents racials i ètnics».

L'assaig continua inscrivint-se i s'espera que continuï fins a l'anàlisi final quan s'hagin acumulat un total de 164 casos confirmats de Covid-19. L'estudi també avaluarà el potencial de la bovina candidata per a brindar protecció contra el coronavirus en aquells que han tingut una exposició prèvia, així com la prevenció de la vacuna contra la malaltia.

A més dels criteris de valoració principals d'eficàcia que avaluen els casos confirmats de COVID-19 acumulats set dies després de la segona dosi, l'anàlisi final ara inclourà, amb l'aprovació de la FDA, nous criteris de valoració secundaris que avaluen l'eficàcia segons els casos que s'acumulen catorze dies després de la segona dosi també.

Juntament amb les dades d'eficàcia generades a partir de l'assaig clínic, Pfizer i BioNTechestan treballant per a preparar les dades de fabricació i seguretat necessàries per a enviar-los a la FDA per a demostrar la seguretat i qualitat del producte de vacuna produït. Segons les projeccions actuals, la companyia espera produir a escala mundial fins a 50 milions de dosis de vacunes en 2020 i fins a 1.300 milions de dosis en 2021.