La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.

Isabel Díaz Ayuso, en quarantena per contacte amb un positiu de Covid

Aquest dilluns se celebra la festivitat de l'Almudena a Madrid

Isabel Díaz Ayuso s'ha posat en quarantena domiciliària després que un col·laborador seu hagi donat positiu per Covid-19. La presidenta de la Comunitat de Madrid ha donat negatiu en una primera prova després de conèixer el positiu d'aquest contacte estret. La presidenta «s'ha sotmès aquest mateix matí a una prova que ha donat resultat negatiu i està a l'espera de conèixer el resultat de la resta de proves i continuar així amb la seva agenda normal», diu el comunicat.

La conseqüència més directa d'aquesta quarantena serà la seva absència en l'acte que celebra la festivitat de l'Almudena aquest 9 de novembre, festiu a la comunitat. Tot i això, s'ha de recordar que Isabel Díaz Ayuso ja va contraure coronavirus el passat mes de març, un fet que la va obligar a estar confinada i seguir treballant des de casa durant diversos dies.

Madrid, ple de confinaments en ple pont

Madrid viu aquests dies un dels seus moments més atípics perquè se celebra la festivitat de l'Almudena, una ocasió que omple la ciutat d'actes i festivitats, i enguany no es podran celebrar els actes a causa de la Covid-19. Així, la ciutat no comptarà amb la tradicional processó per dins la capital o la missa a la Plaza Mayor, que ha estat traslladada a la Catedral de l'Almudena per controlar millor l'aforament.

A més, 41 zones bàsiques de salut de tota la comunitat, i vuit municipis al complet, estan confinats de manera perimetral, un fet que limita l'entrada i sortida dels ciutadans d'aquestes regions. Els municipis afectats al complet són Chinchón, Villaconejos, San Martín de Valdeiglesias, Pelayos de la Presa, Moralzarzal, Alpedrete i Galapagar, així com Collado Villalba després que també s'hagi confinat les zones bàsiques de Sierra de Guadarrama i Collado Villalba Estación. 

Aquestes zones s'uneixen a les que ja estaven confinades amb anterioritat, pel que les restriccions afecten 835.000 habitants, el 12,5% de la població de tota la comunitat. Mentrestant, tota la Comunitat està confinada perimetralment fins a la nit, quan finalitzi l'ordre donada pel govern regional per limitar la mobilitat durant aquest pont.

Les restriccions que afecten a totes aquestes zones se cenyeixen especialment a la mobilitat entre les zones i els aforaments permesos a la majoria de sectors. Així, els bars i restaurants d'aquestes zones, a més de tenir les restriccions generals per tota la comunitat -horari màxim fins a les 00.00 hores, amb últims clients fins a les 23.00 hores, prohibit el servei de barra, aforament al 50% en interiors-, també hauran de reduir el seu aforament a les terrasses fins a un 50%.

Pel que fa a les acadèmies, autoescoles i centres privats d'ensenyament, l'aforament es redueix a un 50% del màxim permès al local, el mateix percentatge que s'aplicarà a les instal·lacions esportives interiors, tot i que en exteriors es permet fins a un 60%. Si es tracta d'exercicis en grups de persones, el nombre màxim serà de sis participants.

També estarà vigent, com en tota la comunitat, el toc de queda nocturn entre les 00.00 hores i les 06.00 hores, i la limitació a un màxim de sis persones per les reunions socials excepte si són convivents. A més, la comunitat recomana que durant les hores del toc de queda només es reuneixin convivents als domicilis, tot i que va aixecar la prohibició de fer-ho en el cas de persones que no convisquin juntes.

A més, la resta de sectors hauran de tancar a les 22.00 hores com a màxim, excepte farmàcies, centres mèdics, veterinaris, gasolineres o serveis considerats essencials, mentre que els centres comercials podran tancar a mitjanit si inclouen cinemes, bars o locals d'oci.