La complicada situació en què està el planeta actualment podria portar al risc d'una tercera guerra mundial, segons ha advertit Nick Carter, cap de les forces armades britàniques, en un missatge que ha posat en alerta a mig món.
Són molts els problemes que, dia rere dia, fan del món un lloc pitjor: el canvi climàtic, la pandèmia de Covid-19, la crisi econòmica que s'ha derivat d'ella... Tot això està provocant un augment del malestar social a tothom, una cosa que en molts països torna a servir de brou de cultiu per extremismes i populismes que fins i tot s'estan fent amb el poder.
Per aquesta raó, el cap de l'Estat Major de Defensa del Regne Unit ha volgut enviar un missatge a tots els polítics del món, i als ciutadans en general. Ha estat durant una entrevista el Dia de l'Armistici, en què s'homenatja i commemora a tots aquells caiguts o ferits en combat.
Per Carter, el món està vivint una escalada de tensions regionals que poden portar a un conflicte generalitzat si no es corregeixen els «errors de judici» que s'estan produint. «Crec que vivim en un moment en què el món és un lloc molt incert i angoixant, i per descomptat, la dinàmica de la competència mundial també és una característica de les nostres vides, i crec que el veritable risc que tenim amb molts dels conflictes regionals que estan en marxa en aquest moment, és que es podria veure una escalada que porti a un error de càlcul», va explicar Nick Carter a Sky News.
Quan la periodista va preguntar directament si hi ha risc d'una tercera guerra mundial, Carter va respondre que «és un risc i hem de ser conscients d'aquests riscos».
No és la primera vegada que el Cap de les forces armades britàniques fa al·lusions a aquest tipus de conflictes i a les possibilitats que es repeteixin amb el temps. El 2018, quan va ascendir al seu actual càrrec, va dir que el fet de recordar a les víctimes de guerres passades ajuda a recordar els errors comesos en el passat i, en conseqüència, pot ajudar a prevenir que es tornin a cometre.
«Si s'oblida l'horror de la guerra, llavors el gran risc és que la gent pensi que anar a la guerra és una cosa raonable», va explicar llavors Nick Carter, i va afegir que «hem de recordar que la història pot no repetir-se, però té un ritme, i si ens remuntem al segle passat, abans de les dues guerres mundials, crec que va ser indiscutible que hi va haver una escalada que va portar a un error de càlcul, que finalment va conduir a la guerra, a una escala que esperem no tornar a veure mai més».
Modernització de l'Exèrcit
Carter ha aprofitat l'entrevista també per parlar sobre com el govern britànic planteja la modernització de l'Exèrcit, especialment ara que el país camina en solitari també en l'àmbit econòmic, després del Brexit.
El cap de les forces armades ha explicat que el Regne Unit té un pla per tenir 90.000 soldats humans i 30.000 robots a les seves files en un període de deu anys. En aquest sentit, Carter ha explicat que cal un acord pressupostari de diversos anys, que doni estabilitat al cos i permeti aquest procés de modernització i la inversió a llarg termini.
L'Executiu britànic, en canvi, no té en els seus plans lligar compromisos pressupostaris a tan llarg termini, especialment en plena pandèmia, de manera que, de moment, se cenyeixen al pla d'executar pressupostos de forma anual, però negociant entre els diferents ministeris per a possibles compromisos a més llarg termini.