L'expert Fernando Simón durant una roda de premsa amb les banderes d'Espanya i de la Unió Europea darrere

El nou confinament que proposa Fernando Simón torna a escena

Opina que pot ser últi per protegir la població més vulnerable

El passat dijous Fernando Simón va explicar en roda de premsa que veia amb bons ulls un confinament per edats per tal d'aturar l'expansió del coronavirus a Espanya. Una mesura que només afectaria els sectors més dèbils de la població: «Es pot plantejar, és una mesura que pot ser útil». Al món hi ha precedents d'aquesta mesura, com a Itàlia, on algunes regions han demanat confinar a tota la població major de 70 anys.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) parlava en la seva última compareixença sobre les restriccions de moviments establertes actualment a les residències de persones grans, assenyalant que l'obligatorietat de franges horàries per a les persones grans en regions com Astúries, és una mesura que té l'objectiu reduir el contacte d'aquest grup vulnerable amb la resta de la població.

Simón descarta el confinament total de la població

Preguntat per un possible confinament de tota la població, Simón ha respost que «probablement el confinament no arribi a ser necessari. No estem fent menys que en altres països, però ho expressem d'una altra manera». Simón va assenyalar que la tendència a l'alça dels contagis està més estabilitzada i «és molt possible que no sigui necessari fer més del que estem fent».

«Si aconseguim que baixi aquesta capacitat de transmissió per altres mitjans que no sigui la vacuna, mentre arriba, sense dubte tindrem menys risc de confinaments domiciliaris, que per ara no es preveuen i, a més, tindrem una vida molt més feliç. Crec que podem intentar-ho. El confinament 100% de compliment total durant 14 dies és impossible. Allò que aconseguim amb el confinament és abaixar molt la incidència, però com més s'allargui, més impacte social i econòmic hi haurà».

Les associacions de persones grans rebutgen la proposta

La proposta de Simón no ha agradat gens a les associacions de persones grans, segons recull '65Ymás'. De fet el geriatre i president de la Confederació Espanyola d'Organitzacions de Grans, Juan Manuel Martínez critica que «no s'adonen que aquestes coses no es poden generalitzar. Les persones grans tenen més risc, però si tenen alguna patologia prèvia. Si no, una persona de 70 és igual que una de 50. Crec que no es pot fer una mesura transversal». 

D'altra banda, la vicepresidenta de la Confederació que agrupa les Associacions dels Programes Universitaris de Persones Grans (CAUMAS), Marina Troncoso, opina que confinar per edats és «paternalisme pur. Tornem una altra vegada al mateix. Sembla que no s'ha après res de l'anterior etapa». A més, afirma que és injust aïllar als grans quan són els que han tingut un millor comportament i els que menys s'han contagiat:  «Crec que nosaltres ens podem manejar molt bé. Som els que mirem més per la nostra salut. Sabem cuidar-nos nosaltres mateixos».