El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, durant el Consell Nacional telemàtic del 7 de novembre de 2020

ERC encarrila les primàries: Els noms que podrien liderar les seves candidatures a les quatre demarcacions

Tots ells han fet públiques les seves candidatures a les primàries en les darreres hores

ERC posava en marxa aquest dissabte el rellotge de les primàries per a les eleccions del 14 de febrer, que en aquesta ocasió presenten novetats: s'escolliran a trabés d'aquest mecanisme els caps de llista de les quatre demarcacions, i no tan sols el de Barcelona —que sol ser, alhora, el candidat a la presidència de la Generalitat. Entre el 8 i el 18 de novembre, aquells militants que vulguin encapçalar qualsevol de les quatre candidatures poden recollir els seus avals, de manera que a final de mes quedarien proclamats i es definirien la resta de candidatures, que quedaran rubricades el 12 de desembre.

El passat dissabte, el coordinador nacional d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, anunciava allò que era un secret a veus: es presentarà a les primàries per liderar la candidatura republicana per Barcelona i ser el candidat a la presidència de la Generalitat. Aragonès no tindrà rivals i ja s'espera la seva proclamació després de mesos liderant el partit a causa de l'empresonament del seu president, Oriol Junqueras, i l'exili de la secretària general, Marta Rovira.

Sans per Tarragona; Jordà per Girona; Vilalta per Lleida

Però no només ha aixecat la mà Aragonès: també ho han fet les que, amb tota probabilitat, seran les candidates per Tarragona, Girona i Lleida. En cas que tinguessin rival a les primàries, són les favorites en tractar-se de membres de l'executiva nacional del partit i la seva elecció es pot considerar pràcticament feta.

A Tarragona, ha fet el pas qui probablement és la cara menys coneguda a escala catalana d'entre els quatre presumibles candidats republicans. Es tracta de la periodista Raquel Sans, diputada al Parlament des de 2018, després d'haver concorregut a les eleccions del 21-D en sisena plaça com a independent. Sans és vicesecretària general de Dones d'ERC i ha adquirit un pes creixent a la formació que cristal·litza ara en la seva candidatura.

Per Girona, qui ha fet el pas endavant ha estat l'actual consellera d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Teresa Jordà, que acumula anys de carrera política sota les sigles dels republicans havent estat, abans d'entrar al Govern, diputada a Madrid (2011-2018) i alcaldessa de Ripoll (2003-2011). Finalment, a Lleida, es presentarà a les primàries Marta Vilalta, actual secretària general adjunta d'ERC i portaveu de la formació. És diputada al Parlament des de 2018 tot i que ja ho havia estat entre 2012 i 2015, i va ser directora general de Joventut entre 2016 i 2018.