Jaume Asens, Ada Colau i Jessica Albiach, en un acte de Catalunya en Comú.

Els Comuns creuen que la reforma de la sedició podria arribar «en tres o quatre mesos»

Defensen que els presos puguin estar en llibertat per la campanya del 14 de febrer

El president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha exigit al president espanyol, Pedro Sánchez, que reformi «ja» el delicte de sedició perquè els «presos polítics» estiguin lliures per la campanya del 14-F. En una entrevista aquest diumenge a 'La Vanguardia', Asens —president d'Unides Podem, partit que forma part de la coalició del govern espanyol amb els socialistes— demana «urgència», i considera que la reforma de la sedició és «inaplaçable». Per altra banda, Asens també subratlla que l'«única» majoria parlamentària «viable políticament» per aprovar els pressupostos és la de la investidura. El dirigent dels comuns demana que el govern espanyol aposti per ERC i no per C's.

«En 3 o 4 mesos es podria fer»

«El PSOE ha de passar de les paraules als fets», ha afegit Asens, sobre la reforma de la sedició. «No ens podem comprometre, hi ha uns tràmits, però en 3 o 4 mesos es podria fer», ha opinat. Pel que fa als indults, el president d'Unides Podem ha explicat que quan el Suprem enviï el seu informe ja «es podria solucionar». Defensa que les dues vies —reforma de la sedició i els indults— haurien d'anar «en paral·lel», perquè si una no és «suficient» per alliberar-los, l'altra ho faci.

En aquest sentit, Asens demana que els fiscals del Suprem s'abstinguin perquè «estan contaminats». «Ens preocupa que l'informe trigui tant sent l'única causa amb presos del tribunal», ha subratllat. Preguntat per si el vicepresident Pablo Iglesias i els ministres d'Unides Podem defensaran l'indult al Consell de Ministres, Asens ha apuntat que «és una via factible». Assegura que se n'ha parlat amb el PSOE, i que ell mateix ho ha comentat amb el propi Sánchez: «Som optimistes però la posició dels membres del govern del PSOE l'han d'explicar ells», ha apuntat.

Descarta a la pràctica l'amnistia

Per altra banda, Asens considera que l'amnistia —que demanen l'independentisme i els propis presos— era una «eina útil» però en el passat, i que ara no es descarta aquesta via però que tampoc no es pot «enganyar la gent». «Pot semblar vàlida en abstracte, però les possibilitats són nul·les», ha constatat. Finalment, Asens defensa el referèndum —els comuns el portaran al programa— com a «eina ideal» al conflicte, però alhora admet que a curt termini és «més realista» votar un acord que surti de la mesa de diàleg. Així, opina que els comuns no renuncien al referèndum, però que «ara mateix no se'n donen les condicions».