Una investigadora treballant al laboratori de la vacuna russa contra el coronavirus Sputnik V

Moderna anuncia que la seva vacuna contra el coronavirus té una efectivitat del 94,5%

L'empresa nord-americana ho ha anunciat aquest dilluns al migdia

La farmacèutica Moderna han anunciat que la seva vacuna contra la Covid-19 —de doble dosi— ha demostrat tenir una eficàcia del 94,5%, segons els resultats preliminars dels assajos clínics a gran escala. Mentre aquestes proves en humans continuen el seu curs, els resultats preliminars indiquen que la vacuna protegeix de la Covid-19 en la majoria dels casos després de la segona dosi, segons la companyia nord-americana.

En un comunicat, l'empresa de biotecnologia ha assegurat que aquest «és un gran dia» en la lluita contra el coronavirus. Les dades, doncs, fan patent que aquesta vacuna tindria un percentatge més elevat d'eficàcia que la de Pfizer, la qual segons va explicar la mateixa empresa resultaria eficaç en un 90%. Aquesta notícia es va fer pública el passat dilluns, 9 de novembre.

La companyia ha informat que a final d'any espera tenir aproximadament 20 milions de dosis llestes per a ser enviades als Estats Units, alhora que «segueixen en camí» de fabricar entre 500 i 1.000 milions de dosis a escala mundial durant el 2021.

No han detectat cap problema de seguretat

Moderna ha afirmat que no s'ha detectat cap problema de seguretat «significatiu», motiu pel qual la farmacèutica planeja demanar l'autorització d'emergència per comercialitzar la vacuna «en les pròximes setmanes». Segons les dades de la companyia, aquest primer informe revela que s'han detectat 11 casos greus, tots ells en el grup de placebo i cap en el grup vacunat, sent la majoria dels efectes adversos de gravetat lleu o moderada. En aquest sentit, cal destacar que Moderna compta amb un total de 30.000 participants en el seu assaig, que duu a terme amb la col·laboració dels Instituts Nacionals de la Salut dels Estats Unitats.

En el seu comunicat, la companyia ha anunciat que la seva vacuna roman estable a una temperatura de 2° a 8 °C, la temperatura d'una llar estàndard o d'un refrigerador, durant 30 dies. A més, asseguren que roman estable a -20 °C fins a sis mesos i a temperatura ambient fins a 12 hores. En aquest sentit, han assenyalat que la vacuna no requerirà dilució o manipulació especial, la qual cosa «facilita la vacunació en una diversos entorns, incloent-hi farmàcies i consultoris mèdics». Això suposa un important avanç respecte a la vacuna de Pfizer, que ha de ser transportada i emmagatzemada a una temperatura de -70 graus.