Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d'una oficina del SEPE amb una altra d'un home vestit amb una maleta a un aeroport i una altra d'una mà amb molts bitllets de 50 euros

Així pots cobrar de cop una prestació per desocupació de més de 37.000 euros

El SEPE mana un avís a totes les persones que vulguin percebre aquesta ajuda

El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) ha implementat una mesura destinada a donar suport als treballadors que vulguin emprendre el camí laboral. Els autònoms són un dels col·lectius més castigats fiscalment, però aquesta opció és una bufada d'aire fresc per a moltes persones.

Aquesta iniciativa es coneix com la capitalització de la prestació contributiva per desocupació o pagament únic. Permet rebre en un únic pagament tot l'atur acumulat als que han perdut la feina de manera involuntària.

Qui pot rebre aquesta prestació?

Aquesta modalitat està dissenyada per "per fomentar i facilitar iniciatives d'ocupació autònoma entre persones que estiguin percebent la prestació per desocupació de nivell contributiu". Així ho informa el SEPE al seu portal web, i indica que tenir dret per accedir a aquesta prestació, cal complir certs requisits.

I és que només poden sol·licitar el pagament únic aquells que estiguin rebent la prestació contributiva per desocupació, coneguda popularment com a atur. A més, està adreçada a les persones que iniciïn la seva activitat com a socis en cooperatives o societats laborals. També a les persones que tenen pensat treballar com a autònoms.

Així mateix, hi ha altres condicions que són obligatòries per al SEPE. Abans de presentar la sol·licitud, cal tenir almenys tres mesos de prestació per desocupació. Si la persona està sense feina per cessament d'activitat, cal tenir almenys sis mesos pendents de cobrament.

A més, no s'ha d'haver rebut el pagament únic en els darrers quatre anys. I cal iniciar l'activitat un mes després d'obtenir la resolució que aprovi el pagament únic. Finalment, si un autònom ha cobrat la prestació per desocupació en els darrers 24 mesos, el SEPE no atorgarà el dret al pagament únic.

Durada i quantia

La quantitat que s'ha de percebre d'aquesta prestació equival al 100% de la prestació contributiva per desocupació pendent de cobrament. No obstant això, s'ha de justificar que els diners es destinen a cobrir les despeses associades a la inversió inicial. Si aquesta inversió és menor que el total de l'atur, l'import restant s'utilitza per pagar les quotes d'autònoms a la Seguretat Social.

Per exemple, si un treballador té 30.000 euros acumulats a l'atur i la inversió inicial és de 100.000 euros, rebrà tot l'atur. Però si la inversió inicial és de 10.000 euros, el SEPE abonarà aquesta quantitat i l'excedent es destinarà a les quotes d'autònoms.

Dit això, la quantia es calcula a partir de la mitjana de la base de cotització dels darrers 180 dies, coneguda com a base reguladora. D'altra banda, la durada de l'atur depèn de les cotitzacions acumulades en els darrers 6 anys. El termini màxim són 2 anys.

Cal tenir en compte que, segons les dades, el màxim que es pot cobrar en aquest cobrament únic és de 37.800 euros. I és que aquest 2024 la quantitat d'atur màxima a percebre són 1.575 euros al mes. El màxim de temps que es pot allargar l'atur són dos anys. Per tant, 1.575 € x 24 mesos, fan un total de 37.800 euros.