Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Una dona passa davant d'una oficina de l'atur, ia la part dreta, un home es lamenta amb una mà al cap

Vigila molt: si demanes un subsidi del SEPE, podries cometre un error molt comú

Els beneficiaris d'aquesta mena d'ajudes han de tenir en compte les possibles equivocacions a l'hora de sol·licitar-les

La desocupació a Espanya ha estat una preocupació constant durant anys, però sembla que a poc a poc s'està revertint la situació. Les últimes dades són esperançadores i ara hi ha 2,72 milions d'aturats, la xifra més baixa des de l'abril del 2008.

Tot i això, encara hi ha moltes persones en una situació de vulnerabilitat, i el Servei Estatal d'Ocupació Pública (SEPE) ofereix dos tipus d'ajudes. Es tracten de la prestació per desocupació, coneguda popularment com a “atur”, i el subsidi per als treballadors que han cotitzat menys de 360 dies.

Les conseqüències de sol·licitar el subsidi per desocupació

El subsidi per desocupació pot semblar més atractiu, ja que permet cobrar fins a 10.080 euros en total (480 euros mensuals) si el treballador ha cotitzat almenys 6 mesos. D'altra banda, la durada de l'atur és supeditada al temps cotitzat. El subsidi pot semblar molt atractiu, però té diversos desavantatges.

En primer lloc, l'atur cotitza per a les prestacions de la Seguretat Social, com ara la pensió contributiva de jubilació. Així mateix, després d'esgotar l'atur, es poden sol·licitar altres ajuts per part del SEPE. Això amb el subsidi per insuficiència de cotització no passa, i és un factor que cal tenir en compte.

Quins ajuts pots reclamar després d'esgotar l'atur?

El SEPE compta amb diverses prestacions un cop esgotada l'atur. Una és l'ajuda familiar, que està dirigida a aturats amb càrregues familiars. Pot durar fins a 30 mesos en funció de l'edat i el temps d'atur consumit.

L'ajuda per a més grans de 45 anys és una altra opció interessant, i es pot cobrar durant 6 mesos. Per a les persones treballadores fixes discontínues, la durada del subsidi equival al nombre de mesos cotitzats per desocupació l'any anterior a la sol·licitud. Aquesta condició afecta les persones que van perdre la feina abans del 2 de març de 2022.

A més, l'ajuda per a més grans de 52 anys és una gran prestació del SEPE. Cotitza per a la pensió i es cobra de manera indefinida fins a trobar feina o jubilar-se, sempre que es compleixin certs requisits específics. Un dels principals és haver cotitzat per desocupació un mínim de 6 anys.

Optar per l'atur pot resultar més beneficiós a llarg termini, sobretot pels ajuts disponibles en cas de consumir tot el temps disponible. Dit això, és important cotitzar els 360 dies necessaris per accedir a la prestació per desocupació del SEPE.