Una dona amb mascareta i amb símptomes de Covid-19

«Això s'acaba»: Experts posen data final a la pandèmia del coronavirus

Un pneumòleg espanyol s'atreveix a predir quan s'acabarà la pandèmia del coronavirus

Tan a prop, i alhora tan lluny. Així se sent la població mundial en veure com les restriccions pel coronavirus han augmentat dràsticament a molts països després d'un increment exponencial dels contagis.

El mes d'octubre semblava que el virus començava a emprendre el camí de la retirada cap al gruix dels virus més inocus per la seva poca incidència. Tot i això, l'aparició de la variant òmicron ha frustrat els plans dels ciutadans, encara que a països com Sudàfrica, d'on prové la soca, ja s'ha començat a reduir les restriccions.

Sanitaris atenent un pacient de coronavirus
El coronavirus podria acabar aviat | GTRES

 

En aquest sentit, els experts són relativament optimistes pel que fa al futur de la variant. Javier Zulueta, un pneumòleg espanyol, ha predit la fi de la pandèmia del coronavirus. Després de sentir les seves declaracions, molts estaran ansiosos. 

El darrer esforç?

Les paraules «fi» i «coronavirus», de moment, no són conciliables. Aviat es compliran dos anys des que el món sencer va caure sota el jou de la pandèmia, que ha deixat una marca que no s'esvairà i ha condicionat les vides de tota la població mundial.

Un carrer ple de gent amb mascareta
L'arribada d'òmicron ha estat devastadora per a la població mundial | EP

 

Si bé la vacuna ha fet disminuir considerablement la incidència i la gravetat del virus en els pacients, les expectatives que hi havia dipositades tenien el risc de ser excessivament optimistes. A més, no han gaudit del mateix seguiment a tot arreu. I així, l'aparició de la nova variant ens ha obligat a tornar a retrocedir.

Sigui com sigui, a causa de la variant òmicron, que ha estat la que més ràpidament ha crescut però la meys intensa en termes d'incidència, Javier Zulueta s'ha atrevit a llançar una predicció molt optimista: «Això s'acaba».

Ningú millor que ell per saber-ho

El doctor ha estudiat l'evolució i l'expansió de la variant. Com a expert, després de la seva investigació, ha emès un missatge a través de les xarxes socials per advertir que, tot i la «brutal» taxa d'infeccions, la majoria dels contagiats pateixen quadres «molt, molt lleus».

Segons el pneumòleg, Espanya podria viure un episodi molt semblant al de Sud-àfrica. El nombre de contagis ha augmentat darrerament, però els positius, actualment, presenten símptomes molt més lleus que els de fa un any.

Cal tenir en compte, a més, la immunitat que tindran els milers de pacients contagiats per la variant òmicron. Això, per tant, demostra l'efectivitat de la vacuna i la bona gestió del sistema sanitari, i permet concloure, provisionalment, que una possible nova variant tindrà menys espai per a desenvolupar-se.

Segons les prediccions de Zulueta, aquesta podria ser l'última ronda de la pandèmia. És qüestió de temps que el coronavirus desaparegui de les nostres vides i puguem gaudir de nou de la plena normalitat.

I el pneumòleg no està sol...

El comunicat del doctor pot semblar un autèntic disbarat. Tot i això, no és l'únic expert en sanitat que reitera aquesta hipotètica fi.

Un company de Zulueta, el metge navarrès José Luis del Pozo, també ha volgut defensar la seva «teoria». En resposta al pneumòleg, ha exposat la relació entre la imposició de restriccions dures i l'evolució natural del coronavirus.

Entre d'altres, ha defensat l'administració de la vacuna. Tot i això, no creu que aquesta sigui l'única solució viable per aturar la pandèmia, ja que assegura que la clau és que el virus evolucioni cap a variants menys letals i, per tant, més transmissibles.

Per concloure el discurs, l'expert també ha volgut oferir una pinzellada d'optimisme. Després d'una lluita constant, tots ens mereixem descansar. La fi del coronavirus, tal com assenyalen els experts, sembla estar cada cop més a prop. Tot i això, hem de romandre alerta, les amenaces encara no s'han acabat.