Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge de diversos cotxes aparcats i bitllets d'euro

Això és el que la DGT t'obliga a portar al cotxe: si no ho tens, multa

L'organisme ha imposat noves sancions als conductors que has de conèixer

La Direcció General de Trànsit (DGT) treballa de manera constant per millorar la seguretat viària i reduir el nombre d'accidents. Les xifres continuen sent altes i, per això, l'organisme està implementant noves mesures.

La possibilitat de rebre una multa sol ser un element molt útil perquè els conductors circulin amb més precaució. Els límits de velocitat són més estrictes i ja s'estan instal·lant nous radars. Així mateix, els càstigs també poden comportar una pèrdua de punts al carnet de conduir, però la DGT vol ser més contundent.

Novetats a les sancions de la DGT

Dit això, els conductors han de conèixer les infraccions que es poden sancionar durament. La DGT les classifica en tres grups: lleus, greus i molt greus.

Pel que fa a les infraccions lleus, aquestes inclouen el fet d'incomplir l'obligació de controlar el vehicle en tot moment. També afecta els ciclistes que incompleixin normes de seguretat viària que no siguin greus o molt greus

La sanció serà de fins a 100 euros de multa.

Les infraccions greus són més àmplies. Poden ser estacionar a carrils de ciclistes, tenir eines que detectin radars o conduir amb el permís suspès. Així mateix, els ciclistes o motoristes que usin el telèfon mòbil també seran multats.

La sanció serà de 200 euros, i hi pot haver pèrdua de punts al carnet.

Finalment, hi ha les infraccions molt greus, que impliquen el pagament de 500 euros de multa. Es cometen en utilitzar dispositius no autoritzats als exàmens per obtenir o recuperar el carnet de conduir, llançar objectes inflamables a la via, no complir amb les normes d'auxili. També hi ha algunes novetats, com no fer servir l'alcoholímetre antiarrencada.

Què cal portar al cotxe?

Tots els vehicles han de disposar de tots els documents obligatoris per evitar sancions. Des del 2008, la pòlissa d'assegurança i el rebut de pagament no són obligatoris, però sí que has de tenir:

  • El permís de circulació
  • El permís de conduir
  • La targeta de la ITV

I compte, perquè en cas de no portar alguns d'aquests documents et pot caure una multa. Per no portar cadascun d'aquests documents pots tenir una multa de 10 euros per paper. Això sí, en cas de no sols no portar-lo sinó no tenir-lo en regla, la multa pot arribar als 500 euros.

A més, com hem vist entre les sancions molt greus, ara hi ha una altra cosa que han de portar alguns vehicles: l'alcoholímetre antiarrencada.

L'alcoholímetre antiarrencada, un element obligatori per a molts

És una mesura recent que s'emmarca dins dels sistemes avançats d'ajuda a la conducció (ADAS). Alguns vehicles matriculats a partir del 2022 ja han de comptar amb una preinstal·lació d'aquest mecanisme.

Molts accidents es produeixen a causa del consum d'alcohol, i aquesta eina pot ser de gran utilitat per reduir els sinistres. Si el conductor supera el límit d'alcohol (entre 0,25 mg/li fins a 0,5 mg/l), el vehicle no arrencarà amb aquest dispositiu connectat.

A Espanya, de moment s'haurà d'instal·lar als vehicles M2 i M3, que són els que transporten persones i tenen més de 8 places. El director de la DGT, Pere Navarro, va afirmar que de moment no està previst estendre aquesta mesura a la resta de vehicles.

A més, avui dia no és totalment obligatori que portin l'alcoholímetre instal·lat. La normativa europea només exigeix que aquests vehicles incorporin una "interfície per a la instal·lació d'alcoholímetres antiarrencada". Això és així des del passat 6 de juliol del 2022.

A partir d'aquest any a més, concretament des del 7 de juliol, cap cotxe M2 i M3 no podrà sortir del concessionari sense aquesta interfície instal·lada, de la mateixa manera que passa amb la resta dels sistemes ADAS. De moment, els cotxes han de portar el sistema, però encara no el dispositiu que permet utilitzar l'alcoholímetre. Això sí, és qüestió de temps que això també s'imposi.