Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo whatsapp
Imatge de fons d'unes oficines de l'Agència Tributària amb una altra imatge d'una mà amb molts bitllets d'euros a la mà i una emoticona d'una guardiola de porquet amb monedes entrant

Si pagues aquesta xifra en efectiu, t'arrisques a rebre una gran multa d'Hisenda

El fisc controla tots els moviments que fas, i superar certes xifres pot comportar problemes importants

Hisenda va implementar un canvi significatiu el 2021. L'erari públic va marcar una quantitat límit per pagar en efectiu, i la va rebaixar dels 2.500 euros als 1.000 actuals. Aquesta mesura es va recollir a la Llei 11/2021 de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal, amb l'objectiu de reforçar la seguretat.

Les transferències bancàries també tenen límits. Segons la Llei 7/2012 de la normativa tributària, se'n poden transferir fins a 10.000 sense haver de declarar-los. Això inclou retirades de diners en caixers automàtics.

Quines sancions hi ha si pagues més de 1.000 euros en efectiu?

Els professionals que superin el límit establert de 1.000 euros per a pagaments en efectiu rebran una multa d'Hisenda. La sanció se li imposa a la persona que paga i a la que rep els diners, i pot assolir el 25% de la quantitat abonada en metàl·lic. És a dir, pots haver d'abonar una quantitat que oscil·li entre els 250 i els 2.500 euros.

Així mateix, Hisenda podrà investigar totes les operacions que superin els 3.000 euros i aquelles on hi hagi bitllets de 500 euros. El fisc vol tenir més control, i les transaccions que compten amb bitllets tan alts poden amagar fraus. Tot i això, aquests límits no s'apliquen als particulars estrangers que arriben a Espanya, que tenen un límit de 10.000 euros.

Hi ha altres països a Europa que tenen límits a l'hora de pagar en efectiu. A França es va reduir el límit de 3.000 a 1.000 euros, i Alemanya està considerant establir un màxim de 5.000 euros. A Itàlia, per part seva, els pagaments en metàl·lic no podien superar els 1.000 euros, però es va augmentar fins als 3.000 euros.

La Comissió Europea treballa en la possibilitat d'establir restriccions generals. L'economia submergida és un problema que els països intenten resoldre, que saben que hi ha molts diners circulant pel mercat negre. Són quantitats altíssimes que no s'han declarat, que Hisenda no té controlades i que, per tant, no acaben a les arques de l'Estat.

Hisenda vol tenir més transparència i control amb aquestes mesures. El frau fiscal és molt recurrent, i les operacions que es fan en efectiu estan revisades de manera minuciosa.