Foto de diversos bitllets de 5, 10 i 20 euros i monedes.

Ajuda de 200 €: el truc per saber si l'Agència Tributària t'ingressarà el xec

Els interessats tenen des del 15 de febrer al 31 de març per demanar aquest xec

El 15 de febrer es va posar en marxa el termini per sol·licitar l'ajuda dels 200 euros per a llars vulnerables. Es tracta d'un pagament únic a unitats familiars amb ingressos baixos per fer front a la pujada dels preus. Desenes de milers de potencials beneficiaris ja l'han sol·licitada.

L'Agència Tributària estableix un termini de tres mesos des de la data de sol·licitud per resoldre l'expedient. Si passat aquest temps el sol·licitant no ha rebut cap avís, es considera rebutjada. Però, mentrestant, com pots saber si l'administració ha acceptat la teva sol·licitud?

El requisit principal és no superar els 27.000 euros d'ingressos anuals i els 75.000 de patrimoni. A més, cal haver exercit una activitat estant d'alta a la Seguretat Social, o haver cobrat l'atur l'any passat. L'Agència Tributària valorarà si en compleixes les condicions.

Com saber si han acceptat la teva sol·licitud

A més de l'esmentat a dalt, cal haver tingut residència habitual a Espanya fins al 31 de desembre de 2022. Els pensionistes i els beneficiaris de l'Ingrés Mínim Vital no poden sol·licitar-la. Al formulari de sol·licitud ha de constar la identificació de tots els membres de la unitat familiar.

Muntatge amb una imatge d'un bitllet de 200 euros
El xec del 200 va dirigit a les parelles i les famílies | Catalunya Diari

Els beneficiaris potencials del xec-alimentació de 200 euros tenen fins al 31 de març per sol·licitar l'ajuda. Durant els primers dies hi ha hagut una allau de sol·licituds que fins i tot va arribar a col·lapsar la pàgina. Els sol·licitants es pregunten ara com saber si la vostra petició ha estat acceptada.

Podeu comprovar l'estat de la vostra sol·licitud a través de la seu electrònica de l'Agència Tributària. Cal accedir a la pàgina on s'emplena el formulari i fer clic sobre 'Consultes de sol·licituds presentades'. Per fer-ho necessites identificar-te amb DNI electrònic o certificat digital.

Espera màxima de tres mesos

Un cop dins podràs comprovar si el bo està en situació d'Alta o Baixa, és a dir, si et concedeixen l'ajuda o ha estat rebutjada. Cal tenir en compte que la resolució de l'expedient es pot demorar una mica. L'administració va revisant els formularis a mesura que hi entren.

En tot cas, Hisenda també va advertir que hi ha sol·licituds més fàcils de resoldre que d'altres. En aquells casos en què hi hagi alguna contradicció, la resolució de l'expedient es pot demorar una mica més. De tota manera, el temps d'espera no superarà els tres mesos en cap cas.

Els sol·licitants no han d'aportar documentació addicional al formulari. És la mateixa Agència Tributària la que travessa les dades de les diferents administracions per comprovar que el sol·licitant compleix els requisits. En cas de rebuig, l'usuari té deu dies per presentar-hi al·legacions.

Quan cobraràs l'ajut

L'altre dubte que es presenta és quant de temps trigaran a cobrar els beneficiaris a qui s'hagi aprovat l'ajut. Hisenda no ha estat explícita en aquest sentit. Tenint en compte el temps que solen trigar a pagar el pagament d'una prestació, les primeres ajudes arribarien al juny.

persona comptant diners
4,2 milions de llars rebran aquesta ajuda | GETTY IMAGES

Per simplificar al màxim el procés, els interessats només han d'emplenar un simple formulari. Heu d'indicar les vostres dades personals, identificar els convivents de la unitat familiar amb el NIF, i donar un número de compte. A més, heu d'especificar l'adreça del domicili amb la referència cadastral.

Podeu trobar la referència cadastral als rebuts de l'Impost de Béns Immobles (IBI) que l'ajuntament envia cada any. També a les escriptures de compravenda o a la declaració de la Renda de l'any passat. En última instància, pots obtenir-la a la Seu Electrònica del Cadastre .

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!