Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una persona amb una bossa amb menjar

Ajuda de 200 euros per comprar menjar: l'únic requisit que demanen

Aquest xec estaria pensat per a les famílies més vulnerables

Bones notícies per a moltes famílies. Moltes d'elles podran beneficiar-se d'una ajuda de 200 euros per a la compra d'aliments. Això sí, caldrà que compleixin un requisit.

El repunt dels preus del menjar ha provocat la reacció del Govern. D'aquesta manera, les llars més vulnerables rebran una injecció econòmica important per a l'adquisició de productes bàsics. Qualsevol que acudeixi al supermercat sovint s'haurà adonat del car que està tot.

La nova ajuda respon a la necessitat dels ciutadans

De vegades, per poder arribar a final de mes hem de treure la calculadora. Entre transports, factures i alimentació resulta molt complicat estalviar. La situació s'ha tornat insostenible per a moltes persones, que no troben una solució als problemes financers.

Atesa la gravetat de la situació, l'Executiu ha decidit moure fitxa. Té intenció de posar en marxa una sèrie de mesures perquè els més vulnerables puguin adquirir menjar, revela el Confidencial Digital. De moment, la primera proposta seria concedir aquest xec.

Foto d'un carro de la compra.
Alguns productes s'han encarit fins el doble | Getty Images

La intenció és que arribi a tothom que ho necessiti, i per això exercirà una tasca essencial l'Agència Tributària. Aquest organisme públic és l'encarregat de controlar les rendes i els ingressos de cada contribuent.

Fins fa uns mesos aquest tipus d'ajuts semblaven impensables, sobretot perquè els preus de la cistella de la compra romanien estables i sense grans variacions. Tot i això, arran del conflicte a Ucraïna, la situació va fer un gir radical.

Acudir cada setmana al supermercat es converteix en tot un desafiament. Els articles bàsics de la cistella de la compra, entre els quals hi ha l'oli, la pasta o les verdures, han pujat de forma considerable, cosa que fa que controlem al màxim cada moneda que surt de la nostra butxaca.

Com han afectat els canvis a la nostra economia

Hi ha una sèrie d'aliments que són pràcticament inaccessibles per a algunes famílies, com els ous, que costen gairebé el doble que fa uns mesos. Tot i que es tracta d'una mica més d'un euro, és un increment que es fa notar a les carteres.

Altres articles com el pa, els llegums i les fruites també han assolit uns nivells mai vists anteriorment. El Govern ha buscat una solució a tot això i el primer que va plantejar va ser un xec de 200 euros per als més vulnerables l'estiu passat.

Estava pensat perquè ho gastessin en allò que consideressin més oportú, però la mesura que plantegen ara té una intenció molt clara. Els diners que es facilitin a aquestes llars han de ser utilitzats únicament per a la compra d'aliments.

Quina condició imposen per cobrar l'ajuda de 200 euros?

Estimen que es podran beneficiar d'aquest xec al voltant de 7,3 milions de persones a Espanya. Per això cal que compleixin amb un únic requisit: que al mes es cobrin menys de 1.000 euros. Hi ha moltes llars que no arriben a aquesta quantitat, ja sigui perquè tots els membres de la família es troben a l'atur o perquè tenen contractes parcials.

Foto d'una persona mirant un tiquet de la compra
La cistella de la compra s'ha encarit excessivament en el darrer any | GETTY IMAGES

La solució ha d'arribar com més aviat millor als col·lectius més vulnerables, sobretot si tenim en compte que s'apropa la costa de gener. Passat Nadal, arribarà un nou repunt dels preus que obligarà a estrènyer-se el cinturó de nou.

A més dels aliments, cal sumar-hi els combustibles, l'electricitat, el gas i la pujada dels tipus d'interès. Pagar la hipoteca resultarà molt car i els lloguers tampoc no es lliuren d'aquest increment. Hi ha molta incertesa amb el que pot passar al 2023.