Foto d'una oficina de l'Agència Tributària.

Avís de l'Agència Tributària sobre la Renda de 2022: arriben 4 canvis substancials

La propera declaració de la renda es presenta amb unes quantes novetats

L'Agència Tributària ja ho ha advertit. La propera campanya de la renda es presenta amb unes quantes novetats per al contribuent. Sobretot per les diferents reformes fiscals que s'han posat en pràctica al llarg dels darrers mesos.

Bàsicament cal destacar quatre canvis. Entre ells, la deflactació de l'IRPF en algunes comunitats i la disminució per rendiments del treball sobre salaris bruts d'entre 15.000 i 20.000 euros. També l'ampliació de 14.000 a 15.000 euros del mínim exempt de tributar a l'IRPF o les modificacions que patiran els autònoms.

Deflactació de l'IRPF a diverses comunitats

La primera novetat no afectarà tots els ciutadans, es tracta de la deflactació de l'IRPF a certes comunitats. A Madrid ho notaran sobretot els que comptin amb un sou brut de 20.000 euros, on la reducció de la quota arribarà al 6,26%. Per part seva, per als que guanyin 32.600 euros, pujarà a 2,71%, mentre que es reduirà a l'1,49% per a aquells que arribin a 90.000 euros. S'estima que beneficiarà uns tres milions de madrilenys.

A la Comunitat Valenciana també es van adoptar mesures similars. Al setembre van anunciar la rebaixa del tram autonòmic de l'IRPF pel proper any, amb efecte retroactiu el gener del 2022. Això suposarà una ajuda per als que ingressin menys de 60.000 euros. Eleven fins a 111 euros l'estalvi per ciutadà.

Foto d'un home gran fent la declaració de la rendan a la seu d'Hisenda.
El contribuent es veurà beneficiat amb algunes reformes fiscals | Europa Press

Altres comunitats que també van anunciar deflactacions van ser Galícia, Múrcia o Andalusia. Això afectarà a l'hora de fer la declaració de la renda la propera campanya, assenyalen a TaxDown.

Reducció per rendiments del treball

Una de les grans novetats serà la reducció per rendiments del treball als sous d'entre 15.000 i 21.000 euros. Dins aquest paràmetre s'hi inclouen uns quants milions de ciutadans. L'Executiu calcula que aquesta decisió implicarà una rebaixa per a la meitat dels treballadors.

També cal tenir en compte que el mínim exempt de tributació a l'IRPF passa de 14.000 a 15.000 euros. Això vol dir que per sota d'aquesta darrera quantitat no caldrà abonar l'IRPF. Entre altres coses, permetrà que una persona que guanyi el Salari Mínim Interprofessional no hi hagi de tributar.

Deducció per maternitat

També patirà variacions la deducció per maternitat. Fins ara estava pensada per a les mares treballadores que percebien 100 euros al mes per cada fill de menys de 3 anys, però a partir del proper any la situació canviarà.

Es convertirà en una ajuda que també arribarà a les progenitores que no tinguin feina i quedin a l'atur. Està previst que entri en vigor a partir del proper mes de gener. S'estima que els beneficis fiscals arribin als 200 milions d'euros.

Els treballadors per compte propi també patiran variacions

Els que més modificacions experimentaran seran els autònoms. El Govern preveu per al proper exercici una disminució addicional a l'IRPF de 5 punts en el rendiment de mòduls. Els càlculs de l'Executiu eleven el nombre de beneficiaris fins a 577.688 professionals.

Els autònoms que tributen per estimació directa simplificada apliquen una reducció del 5% del rendiment net amb un màxim anual de 2.000 euros. Aquí s'enquadren les despeses deduïbles de complicada justificació. Si escau, s'incrementarà fins al 7% el percentatge de disminució. Això suposarà una rebaixa per a gairebé un milió de treballadors per compte propi. La quantitat estimada seria de 116 milions.

Per tant, el proper exercici fiscal es presenta una mica complex per a alguns ciutadans a causa de la introducció d'aquestes novetats. Mai no estaria de més evitar complicacions i confiar la declaració de la renda a gestors professionals.