Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'un noi esperant en un aeroport i es veu un avió

Viatges per Nadal? Aquests són tots els teus drets amb la contractació de viatges

Si estàs pensant en viatjar, t'interessarà conèixer aquesta informació

Les festes de Nadal són a tocar. Aquests dies, són moltes les persones que ultimen preparatius per prendre's uns dies de vacances, sent la modalitat de viatge combinat una de les opcions més freqüents.

Normalment, es tracta d'experiències proporcionades per agències de viatge, que són d'ajuda per agilitzar tota la planificació. Els viatges combinats estan constituïts per diversos elements, com ara el transport, l'allotjament o altres serveis (no accessoris), i s'inclou tot sota un preu únic.

Tot i això, encara que es tractin d'empreses legals, és important llegir sempre la lletra petita del contracte. Doncs, de vegades, es poden ocasionar algunes situacions indesitjades en què no sabem com hem d'actuar.

Els drets a la contractació d'agències de viatges

La defensa més gran per al consumidor és la informació. Per això, per prevenir qualsevol contratemps d'última hora que pugui enterbolir les vacances, et donem les pautes perquè estiguis al corrent dels teus drets en aquesta matèria. Aquests són alguns dels punts que cal tenir en compte a l'hora de contractar un viatge combinat.

Foto d'una noia amb una maleta i una motxilla mirant vols en un aeroport
En els viatges combinats, tots els elements s'inclouen sota el mateix preu | GETTY IMAGES

1. El fullet informatiu

El primer que cal exigir en contractar el viatge és un fullet informatiu on es reculli tota la informació, condicions i clàusules relatives al mateix. Conservar aquest fullet és fonamental, ja que a l'hora de fer el viatge el consumidor podrà exigir tot allò que es ressenyi en aquest document.

2. La contractació del viatge

Abans d'iniciar el viatge, és fonamental comptar amb una còpia del contracte que se subscriu amb l'entitat en qüestió. En aquest sentit, l'empresari està obligat a informar, de manera clara i accessible, de les clàusules del contracte abans de signar-lo.

Foto d'una persona fent la maleta.
L'època de Nadal és un bon moment per fer un viatge | Getty Images

3. Modificació del contracte

Si de forma prèvia a l'inici del viatge l'empresa modifica les condicions del contracte subscrit, el consumidor ha de saber que en aquest cas tindria dret a resoldre el seu contracte sense cap penalització. El consumidor podria triar entre la devolució de totes les quantitats pagades o un altre viatge d'igual o superior qualitat. Aquí és important saber que si el viatge alternatiu que ofereixen fora de qualitat inferior, l'agència hauria de tornar la diferència de preu.

En qualsevol cas, els canvis que es produeixen al contracte afecten el consumidor en major mesura com més propers siguin a l'inici del viatge.

Per aquest motiu, les indemnitzacions que han de cobrir les agències seran del 5% del total (si els canvis es produeixen entre 2 mesos i 15 dies abans de la data del viatge), del 10% (entre 15 i 3 dies abans de la data del viatge) i del 25% (en les 48 hores anteriors al començament del viatge).

Pla general de les mans de dues persones signant uns papers
El client pot demanar una indemnització en cas de modificació del contracte | Getty Images

Pel que fa als preus, només podran ser modificats si al mateix contracte s'especifica aquesta possibilitat. A més, la revisió a l'alça que es faci en els 20 dies anteriors a la data del viatge es considera nul·la.

4. Suspensió del viatge

Si l'agència suspèn el viatge, el consumidor té dret a la devolució de l'import pagat o a un viatge equivalent, i a la indemnització corresponent. Però hi ha dos casos en què aquest dret no existeix: quan el nombre de viatgers és menor al previst i es comunica per escrit amb antelació, o quan l'anul·lació és provocada per causes de força major.

En cas contrari, és a dir, si és el consumidor qui decideix anul·lar el viatge, l'agència hauria de tornar els pagaments efectuats fins al moment. No obstant això, el client estarà obligat a indemnitzar l'agència amb les despeses de gestió i anul·lació, si n'hi hagués.

A més, hauria de fer front a una penalització variable segons l'antelació amb què ho notifiqués a l'agència. Aquestes poden ser del 5%, el 15% o el 25% del total. Tot i això, si l'usuari no notifica el desig d'anul·lació, sinó que simplement no es presenta a la sortida del viatge, haurà de pagar l'import total.

5. L'assegurança mínima de viatge

Finalment, cal saber que els viatges combinats inclouen una assegurança mínima, i és obligació dels agents informar de les seves cobertures. En general, aquests resguards inclouen l'anul·lació del viatge en cas de problemes aliens, cobertura sanitària i allotjament al país d'origen per inconvenients causats per la companyia.

Tenint en compte que es tracta de cobertures mínimes, sempre es podrà optar per contractar una assegurança addicional o extra. Els més comuns són els de cancel·lació del viatge, assegurança extra de responsabilitat civil, robatori o assistència sanitària a l'estada.