La situació pandèmica ha colpejat molts sectors productius de la societat, fins al punt que, des de l'Executiu central, s'han habilitat una sèrie d'ajudes per esmorteir la caiguda o, si més no, tractar que no sigui tan dura. Un d'aquests sectors, el dels autònoms, va aconseguir forjar un acord amb el govern espanyol per intentar solucionar la situació, però la mesura presa es va titllar de temporal i ara la quantia haurà de ser retornada.
L'acord es va forjar amb les tres organitzacions d'autònoms més representatives a nivell nacional: l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA), la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA) i la Unió d'Associacions de Treballadors Autònoms i Emprenedors (UATEA). El pacte establert suposava la pròrroga de les ajudes als treballadors 'freelance' fins al 31 de maig, en un període que va entrar en vigor el passat 1 de febrer.
És per això que durant aquest mes, els autònoms que han vist com els seus negocis patien a causa de la pandèmia han tingut l'oportunitat de sol·licitar l'ajut per cessament d'activitat. El govern espanyol ha posat a la seva disposició quatre tipus d'ajudes diferents, totes amb la intenció d'esmorteir l'efecte econòmic que ha tingut el patogen sobre la societat.
Entre els requisits necessaris per a la sol·licitud d'aquestes bonificacions es precisava la necessitat d'acreditar que en el primer semestre del 2021 no se superés la quantitat de rendiments nets, excepte per a tots aquells que es veiessin obligats a tancar l'activitat del seu negoci de forma total.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
El càlcul del rendiment i el seu límit
Aquest procés es realitza amb la resta del conjunt dels ingressos de l'activitat realitzada enfront de les despeses deduïbles, per la qual cosa s'ha de tenir en compte que aquestes ajudes per cessament d'activitat estan subjectes a la quantitat que l'autònom hagi percebut de gener a juny.
En el cas que el treballador per compte lliure hagi superat el límit establert en els requisits, haurà de tornar els diners a la mútua per la prestació, així com les diferents quotes exonerades. La quantitat a retornar podria arribar a ascendir als 3.700 euros, en el cas que sigui la completa de les diferents bonificacions disponibles.
D'altra banda, les mútues només comptaran amb els rendiments nets de l'autònom durant el ja citat primer semestre, fet fonamental per determinar l'Executiu central si el ciutadà pot fer ús de l'ajuda.
Segons el Reial Decret 2/2021, la bonificació «exigirà acreditar en el primer semestre del 2021 una reducció dels ingressos computables fiscalment de l'activitat per compte propi de més del 50% dels que hi ha hagut en el segon semestre del 2019, així com no haver obtingut durant el semestre indicat de 2021 uns rendiments nets computables fiscalment superiors a 7.890 euros».
Per no haver de tornar la quantia, el treballador no podria superar els 1.330 euros mensuals entre el gener i el juny, encara que, en el món 'freelance', els ingressos tendiran sempre a variar en funció de l'activitat, i en general, a com s'escaigui la situació pandèmica.
Altres mesures aplicades als autònoms
El ministeri de Seguretat Social ha treballat en una reforma del Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) per equiparar les cotitzacions als ingressos reals dels autònoms. La mesura permetrà al govern de Pedro Sánchez ingressar un 50% més: 5.055,95 milions d'euros més cada any.
Aquest és un dels principals objectius del departament que lidera José Luis Escrivà per augmentar la recaptació de l'Executiu central. El procés inclou l'ambiciosa reforma de les pensions i del sistema de Seguretat Social en el seu conjunt. La pujada afectarà aquells autònoms que tinguin uns ingressos superiors a la mitjana.