Pere Aragonès en una compareixença arran dels aldarulls amb la senyera i una bandera europea al darrere

Aragonès avisa: «Hem de mantenir els esforços perquè la pandèmia encara no ha acabat»

El vicepresident del Govern ha reivindicat el paper dels professionals sanitaris, de la ciència i de la societat durant la pandèmia

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha demanat a la ciutadania no abaixar la guàrdia davant la Covid-19. En una visita a l'Hospital Clínic de Barcelona —un any després del diagnòstic del primer cas de coronavirus a Catalunya—, ha assegurat que «la pandèmia encara no ha acabat i els esforços en l'àmbit sanitari, econòmic i social s'hauran de continuar fent fins a aconseguir la immunitat de grup», alhora que ha reivindicat el paper dels professionals sanitaris, de la ciència i de la societat durant aquest any com a «motius per a l'esperança».

Amb la pandèmia de la Covid-19 entrant aquest dimecres de nou en fase expansiva —l'Rt s'ha situat després de moltes setmanes per sobre de l'1 i el risc de rebrot ha tornat a incrementar-se—,  Aragonès ha alertat que la situació actual no permet «relaxar-se ni un sol instant», si bé ha assegurat que les onades cada vegada es controlen amb restriccions «més precises».

Consolidar recursos extres per lluitar contra la Covid-19 en la pròxima legislatura

Pere Aragonès també ha recalcat que un dels objectius de la pròxima legislatura, sobretot aquest any, ha de ser arribar a «compromisos polítics» per «consolidar» els recursos extra per lluitar contra la Covid-19 de manera que es converteixin en «estructurals» per al sistema sanitari. Aquests recursos han de permetre, ha assenyalat, «incorporar més professionals i millorar-ne les condicions de treball i les carreres professionals», així com «afrontar els reptes que deixa la mateixa Covid-19».

Així mateix, tant el vicepresident del Govern com la consellera de Salut, Alba Vergés, que l'ha acompanyat en la visita a l'Hospital Clínic, han reclamat al govern espanyol i a la Comissió Europea més vacunes per accelerar el procés d'immunització després que s'hagin registrat problemes en el subministrament de dosis. En aquest sentit, Aragonés ha insistit que Catalunya està preparada per vacunar de «forma massiva».

Un any del primer cas de coronavirus detectat a Catalunya

Aragonès i Vergés han visitat aquest dimecres l'Hospital Clínic de Barcelona, on es va diagnosticar el primer cas de coronavirus a Catalunya. El director mèdic del centre, el doctor Antoni Castells, ha destacat que l'esforç dels professionals sanitaris ha estat «enorme» en el darrer any. Des d'aquell primer diagnòstic, en aquest hospital, els professionals sanitaris han atès 7.000 pacients a causa de la Covid-19. D'aquests, més de 4.000 han estat ingressats, 1.000 a l'UCI; més de 400 persones han mort a causa de la malaltia. «Cap de nosaltres fa un any ens ho hauríem imaginat», ha expressat.

El doctor Castells ha explicat que ha estat un any «complex» en què van haver de doblar els llits de crítics en un edifici antic i a la vegada mantenir l'atenció als pacients amb altres malalties més enllà de la Covid-19 per «equitat»; una situació que ha tensat l'estructura de l'hospital.