Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un bola de foc caient a Benicàssim, a Castelló

Vídeos: Una espectacular bola de foc il·lumina el cel de Catalunya

Molta gent ha pogut veure el fenomen i alguns observatoris de Castelló i les Balears han captat la caiguda del meteor

Imatge d'un bola de foc caient a Benicàssim, a Castelló
Imatge de la bola de foc caient a la província de Castelló | Vicent Ibányez

Una espectacular bola de foc va il·luminar durant uns instants el cel nocturn de Catalunya aquest passat dimarts, 23 de febrer, cap a les 21:27h de la nit, segons informa la Xarxa d’Investigació sobre Bòlids i Meteorits (SPMN) d’Espanya. Segons els primers indicis, el meteor hauria caigut de nord cap a sud al mig del Mediterrani i, en tractar-se d’una hora en què encara no havia començat el toc de queda i diverses persones estaven tornant a casa de treballar o de fer esport, per exemple, molta gent es va veure sorpresa pel fenomen des de diversos punts del territori.

En aquest sentit, diverses persones van comentar anit a través de les xarxes socials que havien vist aquesta gran bola de foc d’un color entre blau i verd a diferents punts del territori, com ara a Llagostera (Gironès), Roda de Berà (Tarragonès) o Montblanc (Conca de Barberà), entre d’altres.

Per la seva banda, la SPMN analitza ara totes les dades per concretar exactament el recorregut que ha fet aquest bòlid, que no ha arribat a tocar terra i que s’ha vist des de mitja península Ibèrica. Si bé no consten imatges del fenomen a Catalunya, la mateixa xarxa d’investigació espanyola ha fet públics dos vídeos en què es pot veure perfectament l’espectacular caiguda de la bola de foc i de les seves fortes ràfegues de llum des de molt a prop de casa nostra, concretament a Benicàssim (Castelló) i Eivissa:

Un fenomen vist des de molts punts

Més enllà de Catalunya, la SPMN informa que la bola de foc també s’ha vist des de les Illes Balears, Aragó, País Valencià, Castella la Manxa, Múrcia, l’est d’Andalusia i, excepcionalment, des de zones més llunyanes, com ara punts de la Comunitat de Madrid o d’Extremadura. El meteor no ha arribat a tocar terra i, per tant, no es pot considerar un meteorit.

Què són aquest tipus de boles de foc?

En aquestes ocasions, normalment es tracta d'un o diversos trossos de roca espacial que s'han desprès d'un cometa i que, sovint, són atrets per la gravetat terrestre i acaben impactant contra el nostre planeta. Això provoca que, una vegada que entren en contacte amb la nostra atmosfera, s'incendiïn i es generi una gran bola de foc amb diversos espetecs i colors blaus, blancs i verds que ofereixen una imatge espectacular. Aquesta bola de foc es tornen incandescent i s’acaba desintegrant a diversos kilòmetres d’altura.

Normalment no toquen a Terra i es consideren bòlids, però si arriben a impactar, es cataloguen com a meteorits, cosa que passa molt de tant en tant i que pot provocar danys. Es calcula que a la península Ibèrica cauen més de 500 bòlids a l’any.