Imatge de l'interior d'un supermercat

Els treuen dels súpers: retiren diversos dolços a Espanya «en deficients condicions»

L'alerta de l'AESAN afecta diversos lots i productes

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha llançat una alerta per falta de garanties sanitàries en uns productes de brioixeria procedents d'Extremadura.

Aquesta alerta s'ha comunicat a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI), una xarxa nacional que coordina AESAN i en la qual participen diverses autoritats, organismes i organitzacions.

Segons es pot llegir en la pàgina web de l'agència, la comunitat autònoma d'Extremadura ha estat la que els ha informat que un establiment que elaborava i comercialitzava productes de brioixeria i pastisseria ha estat «tancat temporalment per les autoritats sanitàries a causa de deficients condicions higienicosanitàries».

Es tracta de l'establiment Dulces Extremadura S.L. i, segons es pot llegir en la pàgina web de l'AESAN, la seva activitat va ser suspesa per les autoritats sanitàries a causa de «les deficiències higièniques i sanitàries constatades, amb el consegüent possible risc per a la salut pública».

L'agència té constància que s'han comercialitzat els següents productes: Nius de xocolata, llengües de gat, bescuits casolans i 'miguelitos' de crema. Les marques que han ofert aquests articles han estat, almenys, Haas Diet, Vitadulce Diet i Pastisserie Dulex.

Segons continua informant l'AESAN, en l'etiqueta d'aquests productes assenyala que, encara que en els envasos figuri l'esment 'sense gluten', «no poden garantir el compliment de tal afirmació» ni la seva aptitud per a les persones celíaques.

L'agència també informa que, de moment, es disposa d'una informació limitada, per la qual cosa no es descarta que altres marques puguin veure's afectades i, per tant, l'alerta afecta a tots els productes elaborats per Dulces Extremadura S.L., «independentment que vagin o no amb la indicació de 'sense gluten'».

L'AESAN informa que aquests productes s'han distribuït a escala nacional, i les autoritats continuen investigant sobre els productes afectats, així com treballen en la seva retirada.

L'agència ha informat a totes les comunitats amb l'objectiu que es retirin tots els productes afectats dels canals de comercialització. A més, es recomana que aquelles persones que tinguin aquests productes no els consumeixin i els retornin al supermercat on el van adquirir.

Un altre producte retirat a Lidl

Per part seva, segons ha informat el mitjà 'Faro de Vigo', Lidl ha retirat de les seves botigues del Regne Unit una carn picada que es ven en paquets d'1 kg. Aquest producte s'ha hagut de retirar pel fet que s'han trobat traces de plàstic, que podrien causar riscos en la salut dels consumidors.

De moment, no existeix constància que els lots afectats hagin arribat als supermercats espanyols. No obstant això i, com és obvi, si així succeís, també s'haurien de retirar dels lineals.

Com s'avaluen els riscos d'un producte

L'AESAN explica que, per a l'anàlisi del risc dels productes, es basen en tres polítiques de seguretat alimentària.

  • Identificació del perill: S'identifiquen «agents biològics, químics i físics» que poden suposar un risc per a la salut.
  • Caracterització del perill: S'avalua, qualitativament i quantitativament, la naturalesa dels efectes adversos per a la salut i els seus perills.
  • Exposició: S'avalua, de manera qualitativa i quantitativa, «la ingestió probable d'agents biològics, químics i físics mitjançant els aliments».
  • Caracterització del reg: Es determinen tant la probabilitat d'aparició com la gravetat dels efectes adversos que poden afectar una població donada.
  • Perill: Un agent que pot ser biològic, químic i físic i que és present en un aliment.
  • Risc: La probabilitat que apareguin efectes adversos per a la salut i la gravetat d'aquests.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.