Muntatge amb família de 4 integrants i cercle vermell amb mans subjectant moneder i bitllets d'euro

La nova ajuda que es podrà cobrar juntament amb l'Ingrés Mínim Vital el 2024

Serà gestionada per la Creu Roja a mode de targeta moneder, sent compatible amb altres ajuts i subvencions

El Gobierno vol acabar amb les 'cues de la fam' al nostre país després d'aprovar al Consell de Ministres la nova targeta moneder. Una que serà compatible amb l'Ingrés Mínim Vital i altres ajuts o subvencions. Això sí, els ingressos mai no podran superar el nivell de rendes de 6.725 euros anuals per tenir dret a percebre aquest ajut.

Aquestes targetes estaran disponibles l'1 de maig i busquen posar fi a les necessitats de les famílies vulnerables que han de fer cua per alimentar-se en el dia a dia. Així ho confirmava fa uns dies en roda de premsa el ministre de Drets Socials i Agència 2030, Pablo Bustinduy.

Requisits per rebre les noves targetes moneder: disponibles a partir del maig

Els requisits per percebre-la, a més de tenir un o més menors a càrrec, és que els ingressos familiars no superin el 40 % de la renda mitjana nacional, 6.725 € anuals. L'import màxim per a cada família amb fills a càrrec serà fixat pels serveis socials autonòmics. Seran 130 € mensuals per a famílies formades per un adult i un menor, 160 per a tres membres; 190 amb quatre persones i 220 amb cinc o més.

El BOE de dimarts 23 de gener aclareix que la targeta moneder serà compatible amb altres ajuts, subvencions o ingressos. "Poden procedir d'administracions o ens públics o privats, nacionals, de la Unió Europea o d'organismes internacionals. Sempre que aquests ajuts no cobreixin els mateixos elements de despesa que justifiquen l'aplicació de la subvenció percebuda".

Quantia de les targetes moneder per a famílies vulnerables 

UNITAT FAMILIARAJUDA (euros mensuals)
Un adult i un menor130
Tres membres160
Quatre membres190
Cinc o més membres220

Amb tot, en pocs mesos els beneficiaris rebran aquestes targetes moneder per poder adquirir als supermercats els productes que requereixin. Aquesta iniciativa la gestionarà la Creu Roja, com diu el BOE, per ser "una actuació d'extraordinària i urgent necessitat".

Així mateix, se seguirà prestant el mateix servei d'assistència material bàsica, entre tots aquells que compleixen els requisits per cobrar l'Ingrés Mínim Vital. La gestió de la Creu Roja és perquè "és imprescindible comptar amb entitats especialitzades que tinguin capacitat de gestió. I per posar a disposició de les famílies, de forma immediata, les targetes o vals bescanviables perquè aquestes realitzin les seves compres".

Els serveis socials de cada CCAA fixaran quines famílies s'acullen a aquest ajut

Aquesta decisió es pren perquè la Creu Roja tingui capacitat de controlar els "productes alimentaris d'assistència material bàsica, d'higiene femenina menstrual o de bolquers infantils". Així mateix, els serveis socials de cada comunitat fixaran quines famílies es poden acollir a aquest ajut. Un cop escollides, als centres de Creu Roja recolliran les targetes moneder per començar a utilitzar-les als supermercats adherits.

Aquestes quantitats es recarregaran a les targetes d'un a tres mesos i es podrà prorrogar aquest abonament fins a un any com a màxim segons les necessitats familiars. Cal recordar que els adults que estiguin liderant la unitat familiar no han de ser els pares. Poden ser familiars o altres persones de més de 18 anys que estiguin a càrrec dels menors d'edat.