Fotomuntatge de la cara de Pedro Sánchez, un edifici, dos nens i una aula d'escola.

Les 5 ajudes que ha anunciat Pedro Sánchez als catalans per als pròxims mesos

El govern espanyol posa el focus de les noves ajudes a l'habitatge i als joves

Espanya ha entrat en plena efervescència electoral i això s'està notant a l'allau de promeses dels candidats. El mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha llançat aquest cap de setmana tres noves propostes. Són ajudes dirigides als joves i a les seves famílies.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Pedro Sánchez ha promès avalar el 20% de la compra del primer habitatge als joves i les famílies amb un límit d'ingressos. A més, ha anunciat que finançarà el 50% de l'Interraïl per als joves aquest estiu. I bonificarà el 50% dels viatges d'AVE perquè els joves recorrin el país.

Aquestes ajudes se sumen a les anunciades per Pedro Sánchez les últimes setmanes, a l'àmbit de l'habitatge i la formació professional. Algunes de les ajudes promeses es començaran a aplicar ja, i d'altres hauran d'esperar. Dependran, en bona part, del que passi a les eleccions.

Les 5 ajudes de Pedro Sánchez: joves i habitatge

El govern espanyol ha posat el focus de les ajudes als joves i a l'habitatge, amb especial atenció també a les famílies. Pedro Sánchez ha anunciat ajudes econòmiques per als joves que vulguin accedir a un habitatge de compra o lloguer. I també promocions per a viatges, a més de beques i ajudes per estudiar.

1. Hipoteca

Pedro Sánchez ha anunciat aquest cap de setmana el finançament del 20% de les hipoteques per a joves de menys de 35 anys i famílies amb menors a càrrec. En tots dos casos hauran d'acreditar ingressos inferiors a 37.800 euros anuals. En el cas de les parelles, serà el doble, 75.600 €.

Fotomuntatge de Pedro Sánchez i un bloc de pisos
Pedro Sánchez vol posar fi al problema de l'habitatge. | CatalunyaDiari

Les famílies amb menors a càrrec també hauran de complir el requisit econòmic, encara que serà més flexible en funció dels fills. Les famílies monoparentals tindran més facilitats per accedir a la compra de l'habitatge. El govern espanyol encara no ha anunciat quan entrarà en vigor la mesura.

2. Interraïl

En un míting a Múrcia, Pedro Sánchez ha anunciat aquest cap de setmana que subvencionarà les vacances dels joves entre 18 i 30 anys.

El govern espanyol bonificarà el 50% l'Interraïl per Europa entre el 15 de juny i el 15 de setembre. I té previst invertir en la creació d'un Interraïl espanyol.

L'ajuda per a la hipoteca i la bonificació de l'Interraïl seran aprovades al Consell de Ministres d'aquest dimarts, 9 de maig. Això se suma al Bo Cultural Jove, que ja està en vigor fins al 31 de desembre. Es tracta de 400 euros perquè joves de 18 a 35 anys inverteixin en productes culturals.

3. Viatges

A més, Pedro Sánchez ha anunciat la bonificació del 50% dels bitllets de l'AVE per a joves entre 18 i 30 anys. La intenció d'aquesta ajuda és que els joves coneguin més bé el país viatjant. A més, és una manera de fomentar el turisme nacional i reactivar l'economia.

Cal recordar que des de l'1 d'abril pots sol·licitar l'abonament gratuït de Renfe de Rodalies, Rodalies i Mitja Distància. Estarà en vigor fins al 31 d'agost, i es pot sol·licitar a la web de Renfe o a l'app de Rodalies. Per activar la promoció, cal deixar una fiança de 10 o 20 euros.

4. Beques per estudiar

El Consell de Ministres anterior va aprovar una inversió de 1.300 milions d'euros per reforçar la Formació Professional. La inversió permetrà ampliar les places d'FP bilingüe i instal·lar més centres de capacitació digital. També està previst millorar els àmbits de la tecnologia i l'emprenedoria.

Foto d'unes mans amb bitllets de 50 € davant d'un caixer
El govern espanyol ha augmentat les ajudes per estudiar. | Getty Images

La mesura se suma a les beques del Ministeri d'Educació 2023/2024, amb la partida econòmica més gran de la història. Destaca l'augment de l'atribució per a beques de residència i la nova ajuda de 400 per a necessitats especials. El termini d'inscripció és obert fins al 16 de maig.

5. Lloguer

El govern espanyol està posant el focus de les ajudes en l'habitatge, no només per a compra, sinó també per al lloguer. En el marc de la Llei de l'Habitatge, el govern de Pedro Sánchez va prometre la posada en marxa de 90.000 habitatges de lloguer assequible de la Sareb. Encara no han concretat les zones ni la data d'entrada en vigor.

A més, la nova Llei d'Habitatge preveu un límit del 3% de la pujada del lloguer per protegir els llogaters. La llei afegeix que a partir d'ara els llogaters no s'hauran de fer càrrec de les despeses d'agència en entrar a viure de lloguer. També s'implementaran mesures per frenar els desnonaments.