Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de l'oficina de treball

El SEPE avisa: El tràmit que han de fer molts catalans majors de 52 anys

Si no fan aquesta gestió, s'exposen a perdre una ajuda

El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) ha posat en alerta un grup de majors de 52 anys. Els convoca a fer un tràmit determinat per continuar gaudint d'una ajuda per part de l'organisme públic.

Es tracta del subsidi per a majors de 52 anys, del qual es poden beneficiar aquells que es trobin sense feina. Per accedir-hi cal que l'interessat hagi esgotat tant l'atur com les prestacions per desocupació.

A hores d'ara, la quantia d'aquesta ajuda arriba als 480 € al mes. És el corresponent al 80 % de l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM). No es tracta d'un subsidi permanent, ja que cada cert temps caldrà fer un tràmit perquè el renovin.

És una gestió que hauran de fer de manera obligatòria tots els beneficiaris si no volen perdre'l. Consisteix en la presentació d'una declaració de les seves rendes, on han d'incorporar la documentació corresponent que ho acrediti.

Oficina del SEPE
El SEPE exigeix la presentació d'una declaració amb les rendes de l'últim any. | SEPE

Com es pot tramitar aquesta declaració anual?

Quan els ingressos no excedeixin en cap mes el 75 % del salari mínim interprofessional es podrà gestionar aquesta declaració a la seu electrònica del SEPE. Per això caldrà identificar-se per mitjà del certificat digital, el DNI electrònic o la contrasenya Cl@ve, recull Las Provincias.

La situació variarà quan no es tingui «clau d'accés a internet o les seves rendes hagin superat en algun mes l'import esmentat». Si això passa, per a la presentació de la declaració caldrà desplaçar-se fins a les oficines del SEPE. Això sí, prèviament caldrà sol·licitar cita a través del web o per telèfon.

Cal aportar aquest document quan transcorrin dotze mesos des que es va tenir dret al subsidi. També serà el mateix període des de la darrera represa. El termini de presentació serà de quinze dies hàbils des de la data marcada. Sigui per badada o simplement per temor de quedar-se sense l'ajuda, alguns beneficiaris no fan aquesta gestió. Tanmateix, des del SEPE aclareixen que, si no es presenta la declaració esmentada, «s'interromprà el pagament del subsidi i de la cotització».

Mans amb bitllets de 50 € davant d'un caixer
És possible cobrar el subsidi fins que es tingui dret a percebre una pensió contributiva de jubilació. | Getty Images

Quins són els requisits per rebre el subsidi per a majors de 52 anys?

Per beneficiar-te d'aquesta ajuda, cal reunir una sèrie de requisits. En primer lloc exigeixen estar aturat i comptar amb 52 anys o més en el moment en què se sol·liciti el subsidi. A més a més, cal trobar-se en alguns dels supòsits següents: haver esgotat la prestació contributiva o subsidi per desocupació, ser emigrant retornat a Espanya o ser alliberat de presó. També és vàlid per als que fossin declarats plenament capaços o amb incapacitat permanent parcial.

Tota la informació d'aquesta ajuda

La durada del subsidi per a majors de 52 anys es pot allargar fins que s'arribi a l'edat ordinària de retirada. És a dir, és possible cobrar-la fins que es tingui dret a percebre una pensió contributiva de jubilació.

L'import mensual d'aquesta ajuda serà igual al 80 % de l'IPREM, que el 2023 queda fixat als 480 € al mes. Un dels aspectes que cal tenir en compte, més enllà de la quantia, és que l'aturat estarà cotitzant a la Seguretat Social. La base de cotització per jubilació serà del 125 % del límit màxim de cotització vigent.

Pel que fa a les dates de pagament, l'abonament s'efectua de manera mensual. En concret, entre els dies 10 i 15 del mes següent. Aquest pagament es farà al compte bancari que el titular hagi facilitat en el moment de fer la tramitació d'alta.