Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge de monedes d'euro amb el rètol de prestacions del SEPE

Les ajudes que pots demanar a Espanya si tens més de 50 anys i no trobes feina

Totes tenen com a objectiu ajudar les persones sense treball

Perdre la feina tenint més de 50 anys pot ser un gran drama. A aquesta edat, la dificultat per trobar una nova feina és molt més alta. Tot i això, no cal alarmar-se.

El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) i l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) ofereixen a aquestes persones diverses prestacions i subsidis per desocupació per ajudar-les en la seva situació.

Aquestes ajudes poden anar des de 480 € mensuals fins a 1243,83 €. A més, algunes es poden continuar cobrant quan s'hagi trobat feina. Des de la crisi a causa de la Covid-19, aquestes ajudes van augmentar i, actualment, continuen estant vigents.

Bitllets de 50 euros i 100 euros damunt del teclat d'un caixer automàtic
Algunes de les ajudes poden continuar cobrant-se malgrat haver trobat feina. | Getty Images

Les ajudes que pots rebre si estàs en situació de desocupació

El govern espanyol, mitjançant el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions d'Espanya, està examinant la possibilitat d'unificar aquestes ajudes. D'aquesta manera, es crearia un únic subsidi per desocupació i la quantia i el temps variarien en funció de la situació familiar i econòmica. Ara bé, actualment, aquestes serien les ajudes que es poden demanar si estàs a l'atur i tens més de 50 anys:

1. Subsidi per a majors de 45 anys

Aquesta ajuda és per a aquelles persones aturades sense càrregues familiars. Concedida pel SEPE, la quantia és de 480 € mensuals i la durada, de 6 mesos. Tot i això, s'han de complir altres requisits, per exemple: haver esgotat la prestació contributiva i no tenir ingressos superiors al 75 % del salari mínim interprofessional.

2. Renda Activa d'Inserció (RAI)

Per contra, si l'aturat compta amb responsabilitats familiars, sí que pot sol·licitar aquesta ajuda. La quantia també és de 480 € i té una durada d'11 mesos prorrogables fins a 2 vegades. En total, es podria beneficiar de l'ajuda fins a 33 mesos.

Uns dels requisits per poder obtenir-la són: no obtenir altres ingressos superiors a 750 € mensuals, estar inscrit com a demandant de feina i signar un compromís de voler trobar feina.

3. Ingrés Mínim Vital

Aquesta ajuda comprèn totes les persones o famílies que es troben en situació vulnerable. Aquesta quantia no és fixa, sinó que varia depenent del nombre de persones de la unitat familiar i altres aspectes. Hi pot anar des de 565 € mensuals fins a 1.243,83 €.

La seva durada tampoc no és definida, sinó que se'n podrà gaudir sempre que se segueixin complint els requisits. A més, es poden complementar amb una ocupació o amb els subsidis per desocupació. Tot i això, no s'ha de superar el llindar d'ingressos.

Home davant d'un caixer automàtic amb una cartera i bitllets a les mans
L'Ingrés Mínim Vital està pensat per a persones en situació vulnerable. | Getty Images

4. Rendes d'inserció autonòmiques

Aquests subsidis tenen una quantia determinada per cada comunitat autònoma i els requisits també estan definits. Cal destacar que hi ha algunes comunitats que permeten cobrar-lo de forma complementària amb l'Ingrés Mínim Vital o amb les ajudes o subsidis del SEPE.

5. Subsidi per a majors de 52 anys

En cas de tenir més de 52 anys, l'aturat pot demanar aquest subsidi sempre que hagi cotitzat un mínim de 15 anys. La durada d'aquesta ajuda és indefinida, fins que el sol·licitant trobi feina o fins que es jubili. La seva quantia, com moltes altres, també és de 480 € mensuals. Un dels requisits més importants és presentar la declaració anual de les rendes.