Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Bebè

Les ajudes que pots demanar aquest 2022 si ets pare d'un o més fills

La Seguretat Social posa a disposició diferents tipus d'ajuts per a tota mena de famílies

Subvencions econòmiques, permisos laborals o deduccions fiscals són alguns dels molts beneficis que la Seguretat Social i altres organismes de l'Estat han posat a disposició per als pares i les mares de tota Espanya. Si tens o no trigaràs a tenir un fill, no et perdis aquestes deu ajudes públiques que pots sol·licitar:

1. Baixa per maternitat i paternitat

És una mesura que ja es va posar en vigor al País Basc el 2019, però que des de fa gairebé un any s'aplica a la resta del territori nacional. Es retribueixen 16 setmanes de permís a cada progenitor per poder atendre les necessitats del nounat o adoptat (menor de 6 anys).

Aquest període de baixa es divideix en dues parts. La primera obliga a cobrir amb aquesta baixa les sis primeres setmanes després del part de manera ininterrompuda ia jornada completa. La mare biològica pot anticipar aquest període fins quatre setmanes abans de la previsible data del part.

Foto de la panxa d'una dona embarassada.
16 setmanes de baixa per ambdós progenitors | Getty Images

Les 10 setmanes restants disponibles per agafar la baixa per maternitat i paternitat entren dins del segon bloc. Aquestes setmanes es poden sol·licitar seguides del primer període obligatori o en qualsevol altre moment abans dels dotze mesos posteriors al part. No obstant això, aquestes baixes sempre s'han de sol·licitar en períodes setmanals, sigui de manera independent o concatenada.

La distribució d'aquestes deu setmanes de baixa, que pertanyen al segon bloc s'ha de comunicar a l'empresa dels progenitors amb 15 dies d'antelació com a mínim. La companyia només podrà mostrar objeccions i limitar una baixa simultània per raons fundades i objectives, sempre que tots dos progenitors siguin els seus treballadors.

Les deu setmanes de lliure distribució es poden ampliar una setmana per a cada progenitor per cada fill a partir del segon, naixement múltiple o discapacitat del fill. Alhora, també es pot arribar a ampliar fins a 13 setmanes si es tracta d'un part prematur o d'hospitalització durant un temps superior a set dies després del part.

2. Subsidi per naixement o adopció múltiple

Es tracta d'una paga única de fins a 1.000 euros de què es podran beneficiar les famílies nombroses, monoparentals,  amb alguna discapacitat del progenitor o adoptives. Per sol·licitar aquest abonament, tant pares biològics com adoptants, han de complir a més uns requisits econòmics que es poden consultar a la pàgina web de la Seguretat Social.

Primer pla d'una mà traient bitllets de 50 euros d'un caixer automàtic
Fins a 1000 euros d'ajudes per a famílies grans, monoparentals o amb discapacitat | EP

La paga ha estat creada per acabar de completar les rendes ja preexistents. Per tant, per optar al màxim de 1.000 euros, la família ha de tenir uns ingressos inferiors al mínim marcat segons el model familiar. Si el nivell de renda supera aquest mínim, sense arribar al límit indicat, l'import del subsidi serà inferior, equivalent a la diferència entre els mil euros i els ingressos familiars.

3. Complement per fill a càrrec

La paga mensual complementària, que es va aprovar amb la Llei de l'Ingrés Mínim Vital el desembre del 2021 beneficia els progenitors amb fills a càrrec seu. Un complement que suposa entre 50 i 100 euros mensuals a la família que dependrà de l'edat del menor l'1 de gener passat d'aquest any. 100 euros per cada menor de tres anys; 70 per cada nen entre tres i sis anys; i de 50 euros per als compresos entre els sis i 18 anys.

A aquest ajut també hi tindran accés les famílies amb rendes baixes, encara que no compleixin els requisits de l'Ingrés Mínim Vital i unitats de convivència que estiguin dins del programa de Protecció Familiar o que rebin l'antiga prestació per fill a càrrec, a la qual substitueix aquest complement.

4. Ajuda per fill o menor acollit

A diferència de l'anterior prestació, aquest ajut va dirigit tant a fills menors com a majors de 18 afectats per una discapacitat igual o major al 65%. Els requisits i quantitats es troben més especificats a la mateixa pàgina web de la Seguretat Social:

Cadira de rodes
També hi ha ajudes per als fils majors d'edat que tinguin una discapacitat | GETTY IMAGES

-Menors de 18 sense discapacitat. 341 euros anuals (28,41 euros mensuals), quan els ingressos del beneficiari no superin els 12.913 euros anuals, més un 15% per cada fill o menor acollit a càrrec del segon. En cas de família nombrosa, el límit serà de 19.934 euros, incrementant-se en 3.148 euros per cada fill a càrrec del quart.

-Menors de 18 amb una discapacitat inferior al 33%. Rebran mil euros anuals (83,33 mensuals) sense limitacions segons el nivell de renda.

-Majors de 18 anys amb una discapacitat igual o més gran del 65%. Tampoc no hi ha limitació dels ingressos màxims de la família, i es concedeix un import de 5.012,40 euros anuals per fill en aquesta situació (417,70€ mensuals).

- Majors de 18 anys amb una discapacitat igual o més gran del 75% que necessitin ajuda d'una tercera persona per realitzar els actes vitals i essencials. Sense limitació d'ingressos, ofereix una ajuda de 7.519,20 euros anuals (626,60 mensuals).

5. Deduccions de l'IRPF

Els descendents menors de 30 anys ja es poden beneficiar d'una deducció a la declaració de la renda de fins a 1.946 euros anuals. Les deduccions van des dels 603 euros anuals pel primer fill, 747 euros pel segon, 1.261 euros pel tercer, 1.490 euros pel quart, fins a 1.946 euros pel cinquè i successius. Per si no n'hi hagués prou, tenir descendents menors de 6 anys dona dret a un extra anual de 374 euros. No obstant això, aquesta mesura només beneficia les famílies del municipi de Biscaia que compleixin els requisits.

6 Famílies grans

Si l'anterior ajut únicament incloïa les famílies biscaïnes, aquesta deducció fiscal adreçada a famílies nombroses i a mares treballadores s'aplica a la resta del país. 200 euros anuals de deducció per a les famílies amb tres o quatre fills (família nombrosa general), monoparentals amb dos fills i amb fills amb discapacitat. Les famílies nombroses de caràcter especial (cinc o més fills) també poden beneficiar-se d'una deducció de 400 euros anuals.

7 Mares treballadores

Les mares que a més de l'atenció del seu fill treballin es poden beneficiar d'una deducció anual a l'IRPF. Ja siguin treballadores per compte aliè o autònoms, poden arribar a obtenir una deducció de 1.200 euros anuals durant els primers tres anys des del naixement de cada fill. La deducció es pot incrementar fins a mil euros addicionals si durant aquest període de tres anys s'han pagat despeses de custòdia, com ara guarderia o centre infantil.

Llar d'infants
Tenir el teu fill a la guarderia tambe aporta ajudes econòmiques | GETTY IMAGES

 

8 Reducció de jornada per lactància

Segons recull l'Estatut dels Treballadors reformat el 2019, fins als nou mesos des del naixement del fill, els progenitors es podran beneficiar d'un permís retribuït per lactància. Es pot prendre una hora retribuïda de cada dia de feina, una reducció de mitja hora de la jornada laboral o acumulant una hora diària d'absència permesa per convertir-les en jornades lliures completes.

9 Els ajuts del SEPE

Les mares amb càrregues familiars que hagin esgotat la prestació per desocupació també poden rebre una ajuda del Servei d'Ocupació Pública Estatal. Les pagues varien segons el tipus de llar i van dels 722,80 als 1.519,92 euros mensuals. Les mares que no hagin cotitzat prou per tenir aquesta prestació, sempre que tinguin almenys tres mesos cotitzats, també ho poden sol·licitar. La sol·licitud per beneficiar-se d'aquest ajut es pot enviar passats tres mesos de la fi del subsidi, o l'ocupació en cas de no tenir dret a l'atur.

10 Abonaments per cuidadors

La Seguretat Social presenta una bonificació del 45% de les quotes per la contractació de cuidadors amb motiu d'incentivar la cotització dels empleats de la llar. La mesura va dirigida a les «famílies nombroses sempre que aquests prestin serveis que consisteixin exclusivament en la cura o en l'atenció dels membres de la família o dels que convisquin al seu domicili». Com a altre requisit, els progenitors han d'«exercir una activitat professional per compte aliè o propi fora de casa o estar incapacitats per treballar».